(Nie)zmrożone zyski

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Spółka Ice Day Cream, działająca od 1988 roku, na początku zajmowała się wyłącznie produkcją i dystrybucją lodów. W 2014 roku postanowiła swoje produkty sprzedawać we własnej sieci franczyzowej, tworząc markę Mr Milky. Dziś w sieci działa jeden punkt własny oraz siedem franczyzowych. Ostatni lokal był otwarty w Radomiu w kwietniu 2015 roku. Firma ma jednak ambitne plany. Docelowo chce liczyć 100 lokali w Polsce oraz kilkadziesiąt za granicą.

Nie chcemy być największą siecią w Polsce pod względem liczby lokali. Zamierzamy natomiast mieć punkty w najlepszych lokalizacjach – informuje Maciej Lipiński, menedżer ds. rozwoju sieci Mr Milky. – Do nowych otwarć podchodzimy z dużą ostrożnością, a nasze prognozy zawsze są bardzo konserwatywne. Aby nie kanibalizować sprzedaży w naszych punktach, zawsze udzielamy wyłączności rejonowej.

W następnym sezonie Mr Milky zamierza otworzyć 10 punktów w kraju i dwa zagranicą. Najbliższe otwarcie planowane jest na grudzień w Muskacie, stolicy Omanu (Półwysep Arabski).

Wraz z naszym partnerem biznesowym, który ma duże doświadczenie w działalności biznesowej na tym obszarze, planujemy stworzyć sieć 15 lokali Mr Milky Arabia. Uzyskaliśmy już niezbędne zezwolenia i koncesje, aby działać na tym obszarze – dodaje Maciej Lipiński.

Z wyspy lub przy stoliku

Preferowane lokalizacje to lokale w miastach powyżej 20 tys. mieszkańców. W najbliższym roku franczyzodawca chce się szczególnie skoncentrować na województwach lubelskim, małopolskim i mazowieckim.

Punkty Mr Milky można otwierać w różnych formułach: jako lokale stacjonarne, wyspy lub przyczepy gastronomiczne. Kwota inwestycji dla lokalu to minimum 35 tys. zł Może ona być niższa, jeżeli zdecydujemy się na leasing maszyny do lodów. Na kwotę inwestycji składa się: maszyna – 27 tys. zł, pozostały sprzęt gastronomiczny – 4-6 tys. zł oraz koszty remontu – od 4 tys. zł. W przypadku dużych lokali ze stolikami dla klientów inwestycja może być znacznie droższa i sięgać ok. 80 tys. zł. Natomiast kupno wyspy lodowej do galerii handlowej to 15-30 tys. zł. Z kolei punkt mobilny, czyli przyczepa z pełnym wyposażeniem kosztuje 68 tys. zł.

Franczyzodawca nie pobiera opłaty wstępnej. Miesięczna opłata franczyzowa – która obowiązuje tylko w sezonie letnim – to od 300 do 600 zł, w zależności od wybranego pakietu franczyzowego. Szacunkowy okres zwrotu z inwestycji to jeden sezon lub 12 miesięcy, w zależności od charakteru punktu.

W ramach pakietu franczyzowego biorca otrzymuje m.in. projekt aranżacji lokalu, projekt oraz wykonanie identyfikacji wizualnej oraz szyldów, wsparcie i akcję promocyjną przy otwarciu lokalu, projekt technologiczny dla Sanepidu, pomoc w znalezieniu lokalu, szkolenia (m.in. sprzedażowe i z receptur i przygotowania deserów, bieżące wsparcie sprzedażowe oraz marketingowe (comiesięczne raporty sprzedażowe), stroje pracownicze, materiały marketingowe.

W lokalach o większej powierzchni instalowane są również tablety z aplikacją „Mr Milky entertain”, pozwalającą na chwilę rozrywki, sprawdzenie maila, czy przejrzenie najświeższych wiadomości.

Zerwać z sezonowością

Lody to w Polsce zdecydowanie biznes sezonowy, głównie ze względu na pogodę. Trzeba więc przez kilka miesięcy zarobić na cały rok, albo mieć też alternatywne źródło utrzymania.

To prawda, aczkolwiek na zachodzie Europy, nawet w krajach o chłodniejszym klimacie, sezonowość ma mniejsze znaczenie – zauważa Maciej Lipiński. – Najlepszym dowodem na to, że pogoda nie zawsze wiąże się ze sprzedażą lodów, jest przykład Skandynawów. Konsumują najwięcej lodów w Europie, ponad 12 litrów na osobę w ciągu roku, pomimo bardzo surowego klimatu. My walczymy z sezonowością poprzez rozszerzoną ofertę, m.in. o owoce w czekoladzie, naleśniki na wynos z lodami oraz innymi dodatkami. Wprowadziliśmy też do swojej oferty desery sundae, bardzo popularne w krajach anglosaskich, deser z bananem oraz dodatkami. Sposobem na uniknięcie problemu sezonowości jest też otwieranie większych lokali z miejscami siedzącymi lub punktów w galeriach handlowych.

Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł