Nie przejedliśmy zysków
W niektórych miastach moda na burgery dopiero się zaczyna - mówi Krzysztof Kołaszewski, założyciel Bobby Burgera.
Czy hamburgery na stałe zagościły w menu Polaków? Nie ma ryzyka, że przeminą, bo są tylko pewną gastronomiczną modą?
Na początku obawialiśmy się czy tak się nie stanie i po roku nikt nie będzie pamiętał o burgerach. Ale głębsza analiza rynku, w tym „kebabów” i „chińczyków” oraz restauracji sushi, utwierdziła nas w przekonaniu, że tak się nie stanie. Przynajmniej z tymi konceptami, które w fazie „boomu” na burgery ugruntują swoją pozycję, a w późniejszym czasie będą ją sukcesywnie umacniać. Przykład z rynku „kebabów” jest wręcz oczywisty: stale rozwija się jedna sieć. Ma już kilkanaście lokali i wygląda na to, że nic nie powinno jej przeszkodzić w dalszej ekspansji. Natomiast pojedyncze punkty coraz częściej upadają. Gdy trzeba było "wskoczyć do odpowiedniego pociągu" i rozwijać sieć, ich właściciele woleli spijać śmietankę i „przejadać” zyski. Podobnie sprawa wygląda w branży hamburgerów premium. Otrzymujemy wiele propozycji, by przejąć lokale serwujące burgery wraz z całą marką. Świadczy to o tym, iż rozpoczął się przesiew nowo powstałego rynku. Nawet jeśli moda na burgery przeminęła w Warszawie i innych największych miastach Polski, to w niewiele mniejszych dopiero się rozpoczyna. Jest to świetna okazja, którą staramy się wykorzystać, a mamy niesamowitą przewagę nad lokalną konkurencją, ponieważ wiemy, jakich błędów już nie popełnić. Kolejną argumentem za tym, że burgery zostaną w Polsce na zawsze, jest fakt, że na całym świecie były one obecne w prawie każdym barze, pubie i restauracji a u nas jeszcze do niedawna burger był jednoznacznie identyfikowany z hamburgerem spod znaku złotego "M".
W 2014 roku sieć Bobby Burger powiększyła się o 11 nowych lokali. Wypada pogratulować, ale z drugiej strony też spytać, ile lokali nie przetrwało rynkowej próby i zostało zamkniętych?
Pytanie dosyć wrażliwe, ale w obecnym momencie nie mamy czego ukrywać. Jak dotąd żaden lokal spod znaku Bobby Burger nie został zamknięty. Wszystkie prosperują i są rentowne, oczywiście każdy na innym poziomie. Niektóre z nich są bardzo trafionymi inwestycjami, dając wysokie stopy zwrotu dla franczyzobiorców. Znakomita większości generuję obroty i zyski na przewidywanym poziomie. Jest co prawda jeden wyjątek, nad którym bardzo ciężko pracujemy, bo działa poniżej planu. Żaden z naszych lokali jednak nie traci. Przez blisko trzy lata prowadzenia Bobby Burgera sporo się również nauczyliśmy, w tym wyboru dobrej lokalizacji oraz odpowiedniego franczyzobiorcy, co jest kluczowe dla powodzenia naszego biznesu.
Jaki klimat panuje obecnie na rynku gastronomicznym, w szczególności w segmencie, w którym działa Bobby Burger?
Głęboko wierzymy, że polska gastronomia będzie w bardzo szybkim tempie gonić zachodnią. Dlatego też przewidujemy, że czekają nas lata prosperity w tym segmencie usług. Z roku na rok rynek ten się powiększa, a to w dużej mierze dlatego, że w portfelu przeciętnego Polaka pozostaje coraz większa suma po opłaceniu wszystkich niezbędnych wydatków w danym miesiącu. Brakuje nam czasu na gotowanie w domu, coraz częściej decydujemy się więc na zjedzenie posiłku poza nim. Polacy chcą cieszyć się z życia, dlatego coraz częściej spędzają wieczory poza domem - i to nie tylko w weekendy. Nasze lokale dają im taką możliwość, ponieważ każdy z nich jest otwarty do późnych godzin nocnych. Oczywiście konkurencja wśród innych sieci jest spora, ale wiemy że mamy swój unikatowy styl oraz produkt, który pozwoli nam realizować założone plany.
Rozmawiał Grzegorz Morawski
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


