Zakodowany mecz da zarobić

Kibice z Siedlec i Ostrołęki mogą już oglądać transmisje imprez sportowych w nowo otwartych Piwiarniach Warki.
Transmisja imprezy sportowej zakodowana albo niedostępna na żadnym popularnym kanale sportowym? Wtedy z pomocą przychodzą puby, które we wrześniu ubiegłego roku zacierały ręce po wiadomości o zakodowaniu przez Polsat siatkarskiego mundialu. A jeśli kibicowi spodoba się atmosfera lokalu, wróci do niego także na imprezy w ogólnodostępnych kanałach, albo po prostu w celu towarzyskim. Oprócz właścicieli pojedynczych pubów, zyski liczyli także franczyzobiorcy Piwiarni Warki, których na koniec 2014 roku było 78. Franczyzodawcą jest Grupa Żywiec, w której portfolio znajdują się takie marki piw jak Żywiec, Heinekem, Tatra, Desperados i oczywiście Warka. Jeszcze przed świętami do Piwiarni dołączyły placówki w Ostrołęce i Siedlcach. Grupa Żywiec zainteresowana jest obecnością w miastach powyżej 35-40 tys. mieszkańców, a najbliższym czasie skupia się pozyskaniu partnera w Krakowie, Szczecinie oraz w stolicy.
- W 2015 roku planujemy otwarcie kolejnych 10 pubów. Przyszły franczyzobiorca powinien dysponować lokalem własnym lub wynajętym na minimum pięć lat. Jego wymagana powierzchnia wynosi 160-250 m2 i obejmuje zaplecze kuchenne oraz salę konsumpcyjną na parterze budynku. Idealna lokalizacji umożliwia wstawienie latem ogródka gastronomicznego. Właśnie w ciepłe miesiące puby notują najwyższe zyski – wyjaśnia Tomasz Klujew, kierownik ds. trade marketingu lokali wizerunkowych Grupa Żywiec.
Inwestycja w Piwiarnię Warki leży zarówno po stronie franczyzodawcy oraz biorcy. Centrala wydaje 175-200 tys. zł na prace aranżacyjne wnętrza lokalu – sali konsumpcyjnej. Podana kwota obejmuje zakup wyposażenia baru, mebli do lokalu i ogródka oraz elementów identyfikacji wewnętrznej i zewnętrznej pubu (m.in. kasetony i neony). Po stronie inwestora leży urządzenie zaplecza kuchni, przygotowanie toalet oraz ścian w lokalu w stanie deweloperskim. Franczyzobiorca musi także kupić telewizory, monitory lub projektor. Na całość wyda ok. 150 tys. zł. Ostateczny koszt zależy od stawek wykonawców, ceny materiałów, powierzchni lokalu może zejść nawet poniżej 100 tys. zł.
- Zwrot z inwestycji następuje średnio po dwóch latach prowadzenia biznesu. Nie pobieramy od partnera opłaty za przystąpienie do sieci, a jedynie comiesięczną opłatę franczyzowa w wysokości 1 tys. zł. W zamian oferujemy franczyzobiorcy preferencyjne warunki zakupu alkoholi, podręcznik operacyjny opisujący każdy aspekt prowadzenia pubu oraz organizujemy szkolenia, w tym kursy barmański. Dużym korzyścią jest także premia roczna uzależniona od wyników sprzedaży danej Piwiarni oraz kontroli jakościowych, które co miesiąc przeprowadzamy. W miastach do 100 tys. mieszkańców gwarantujemy wyłączność terytorialną przez cały okres trwania umowy. Oferujemy także minimum 6 akcji promocyjnych rocznie skierowanych do klientów każdego z lokali – mówi Tomasz Klujew.
Sezonowość omija Piwiarnie Warki, bo w lokalach transmitowane są różne widowiska sportowe - od meczów piłki nożnej, zawodów MMA, turniejów skoków narciarskich po wyścigi Formuły 1. A jeszcze w styczniu pokazywane będą mecze Mistrzostw Świata piłkarzy ręcznych z udziałem Polski. (dw)
ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab

Atelier Herosima

Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Berlin Döner Kebap

Beza Krówka Lody rzemieślnicze

Bike Café

Browar Korona

BuBu Bubble Tea

Cafe Słodziak

Candy Pop

Carat Kebab

Chinkalnia

Cochise Burger

Cofix Poland

Crazy Bubble

Cudo Vegan Sushi

Cukiernia Sowa

Cukrem i Solą

Da Grasso

DG Restauracje

Dobra Pączkarnia

Domino’s Pizza

Donuterie

Doskoi

Express Pizza American Style

FABBRICA Italian Comfort Food

Falla

Felix Chicken

Fit Cake

Good Chicken

Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni

Grande Pizza

Gruby Benek

Hotdogzna

Japanos

Kashka

Kiss Kim Chi

Koku Sushi

Krowa Mać Burgers

Kurcze Pieczone

Langos

Le Pain Quotidien

Lodolandia & Kołacz

Lody Bonano

Lody Lida

Lviv Croissants

Maxipizza

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Meron

Ministerstwo Śledzia i Wódki

Mniami Ice Cream

Mr. Kebab

New York Hot Dog

New York Pizza Department
Pizzerie

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Night Burger

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pizza Factory

Pizza Hut

Pizzeria Stopiątka

Prosiak Polski Kebab & Fast Food

Przybij Piątaka

Ramen Shop by Sushi Kushi

Sahar Kebab

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Sayuri Sushi

So Coffee

Stava

Steiku Haoss

Subway

Sulaiman Kebab

Sushi Bistro

Sushi Burrito

Sushi Kushi

Sushiroll Bistro – restauracje sushi

Szaszłykowo

Taco Bar

Tawerna Pepe Verde

The White Bear Coffee

Tibesti 2Go

Totti Pizza Rzymska

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

United Chicken

Wendy’s

Willisch
Lodziarnie

Young Burger

Yum Yum Kebab

ZapieCKanki

Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta

ŻarWok
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie

Willisch
Lodziarnie

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...

Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...

Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.

Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...