Biznes na 105
O inwestycji w pizzerię pod szyldem Stopiątki i planowanych otwarciach opowiada Marta Kołakowska, kierownik ds. rozwoju sieci.
Jak pani ocenia obecny rynek gastronomiczny w Polsce?
Bardzo pozytywnie. Kryzys mamy już za sobą, co widać po rosnącej sprzedaży. Ludzie chętniej niż kiedyś spędzają czas poza domem, najczęściej w restauracjach, gdzie zostawiają coraz więcej pieniędzy. Obecnie średnia wartość zamówienia wynosi ok. 30 zł, czyli więcej w porównaniu do okresu sprzed kilku lat o ok. 20 proc. To sprzyja rozwojowi naszej sieci. Obecnie mamy 15 placówek licencyjnych i jedną własną. W ciągu miesiąca otwieramy kolejny lokal franczyzowy, a do końca roku chcemy podpisać pięć umów franczyzowych. Dokładny termin otwarć zależy od remontów i adaptacji lokalu. Średni czas uruchomienia placówki wynosi 2-3 miesiące. W przyszłym roku chcemy uruchomić przynajmniej 10 punktów.
Gdzie powstają pizzerie Stopiątki?
Nasze lokale otwieramy w miastach poniżej 20 tys. mieszkańców i w dużych aglomeracjach. Bardzo skrupulatnie analizujemy potencjał każdej lokalizacji. Weryfikujemy natężenie konkurencji oraz ruchu ulicznego. Nasze punkty znajdują się na osiedlach mieszkaniowych, w centrach miast, przy głównych arteriach komunikacyjnych, a także w galeriach handlowych. Ostatnio pojawiliśmy się w galerii Brama Mazur w Ełku. Wszystkie placówki dopasowane są do potrzeb lokalnego rynku pod względem oferty oraz obsługi. Z tego powodu otwieramy dwa rodzaje punktów – Stopiątka Express z szybką obsługą, realizujące zamówienia na wynos i tradycyjne pizzerie.
Ile wynosi koszt inwestycji w placówkę sieci Stopiątka?
Od 50 do 100 tys. zł. Wysokość kwoty uzależniony jest od modelu pizzerii. Oczywiście tańsza jest placówka typu Express. Wydatek pokrywa całą inwestycję – zaplecze gastronomiczne wraz z profesjonalnym sprzętem kuchennym, wyposażenie i wystrój sali jadalnej, kompleksowy projekt i branding lokalu oraz podstawowy remont. Zwrot inwestycji trwa średnio ok. roku.
Jakie są kryteria przystąpienia do sieci? Jakie stawiacie wymagania i w czym pomagacie franczyzobiorcom?
Wśród naszych franczyzobiorców najchętniej widzimy osoby zaangażowane w swoją pracę, energiczne i chcące się uczyć. Właściciele franczyzowych Stopiątek to przede wszystkim młode osoby z rodzinami, ludzie z pasją do motoryzacji i tacy, którzy chcą coś zmienić w swoim życiu. Nastawieni jesteśmy na pomoc franczyzobiorcom, zarówno w trakcie inwestycji, jak i prowadzenia biznesu. Na starcie oferujemy leasing lub kredyt na wyposażenie. Mamy także możliwość odroczenia terminu płatności za sprzęt gastronomiczny, który jest główną częścią inwestycji w lokal. Pomagamy również w zakupie sprzętu kuchennego po niższych cenach od standardowych. Osoby, które podpiszą umowę do końca września zwolnione są z opłaty wstępnej, która wynosi 5 tys. zł, natomiast opłata franczyzowa obowiązuje dopiero po 1 miesiącu działania lokalu i wynosi 1 tys. zł. Ponadto oferujemy bezpłatne szkolenia przez cały okres współpracy licencyjnej oraz codzienne wsparcie centrali. Inwestujemy również w infrastrukturę informatyczną, która integruje system IT całej sieci. Ostatnio na ten cel pozyskaliśmy 600 tys. zł. ze środków unijnych. Dzięki nowoczesnej infrastrukturze IT łatwiej zarządzać stanem magazynowym i zoptymalizować koszty zaopatrzenia placówek franczyzowych.
Czym się wyróżniacie na rynku spośród tylu pizzerii?
Koncept Stopiątki opiera się na zabawie okresem PRL-u i złotym okresem polskiej motoryzacji. W naszych lokalach serwujemy dania nawiązujące w swej nazwie do poprzedniej epoki, m.in. oranżadę, podawaną w kubku w stylistyce PRL-u, czy pizze o nazwie Farelka, czy Fajrant. Prezentujemy też polską muzykę z lat 80, natomiast we wnętrzach króluje czerwona Syrena 105, stąd nazwa naszej sieci.
rozmawiała (red)
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

