Ryzykowny krok Sphinksa

Franczyzobiorca wybrał lokal, w którym już wcześniej zamykano restauracje. Tym razem się uda?
Otwarty w maju punkt Sphinx w warszawskiej dzielnicy Wesoła to 94. restauracja tej sieci w Polsce i 17. w Warszawie. Jego właściciel wybrał lokalizację przy trasie wylotowej z Warszawy w kierunku Terespola i Lublina. Jak dowiedział się portal Franchising.pl, w tym samym lokalu już wcześniej działały punkty gastronomiczne, jednak żadnemu nie udało się na trwałe pozostać na rynku. Teraz ma być inaczej.
- Przed podjęciem decyzji prześledziłem całą historię lokalu jak i okolicy, na podstawie której przeprowadziłem analizę SWOT (mocnych i słabych stron, szans i zagrożeń – przyp. red.) i podjąłem decyzję o uruchomieniu restauracji Sphinx – mówi Marcin Rzeszotek, franczyzobiorca Sphinksa w Wesołej. - Od samego początku, inaczej niż w poprzednich lokalach, pod uwagę byli brani zwłaszcza podróżni, którzy mają w alternatywie kuchnię tradycyjną lub fastfoody. Sphinx wypełnia lukę pomiędzy tymi rodzajami gastronomii, oferując szybki serwis i zróżnicowane posiłki. Dzięki bazie okolicznych mieszkańców dywersyfikuję także ryzyko związane z natężeniem ruchu. Według mnie ten biznes będzie opłacalny, a być może po powstaniu innych restauracji Sphinx w podobnych lokalizacjach zmieni podejście podróżnych do sposobu odżywiania się.
Marcin Rzeszotek ma dwudziestoletnie doświadczenie w branży spożywczej i gastronomicznej. Nie jest to jego pierwszy biznes z logo Sphinks – z siecią jest związany od 2009 roku. Nowa restauracja mieści się na dwóch poziomach na powierzchni ok. 340 m2. Dla gości przygotowano ponad 70 krzesełek i blisko 20 kanap. Ponadto lokal umożliwia klientom wydzielenie sali na spotkania rodzinne, firmowe lub okolicznościowe. W sezonie wiosenno-letnim przy restauracji działa ogródek.
- Sphinx w Wesołej jest restauracją prowadzoną w formule franczyzowej, co oznacza, że nasz partner poniósł koszty tej inwestycji. Nowa restauracja została przygotowana zgodnie z obowiązującymi w naszej sieci standardami z uwzględnieniem elementów najnowszej aranżacji wystroju. Liczymy, że z naszej oferty kulinarnej z chęcią będą korzystać zarówno okoliczni mieszkańcy, jak i podróżni przejeżdżający tuż obok Traktem Brzeskim - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.
Oprócz sieci Sphinx, kierowana przez nią spółka zarządza również 10 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 6 restauracjami Wook (segment casual dining). Bogdan Bruczko objął stanowisko prezesa zarządu w należącej do Sfinks Polska spółce Shanghai Express, w ramach której działa sieć Wook. Tym samym Bogdan Bruczko zrezygnował ze stanowiska wiceprezesa zarządu Sfinks Polska. W zarządzie Sfinksa pozostają Sylwester Cacek (w funkcji prezesa zarządu) oraz Dorota Cacek i Sławomir Pawłowski (w funkcji wiceprezesów zarządu).
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab

Atelier Herosima

Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Berlin Döner Kebap

Beza Krówka Lody rzemieślnicze

Bike Café

Browar Korona

BuBu Bubble Tea

Cafe Słodziak

Candy Pop

Carat Kebab

Chinkalnia

Cochise Burger

Cofix Poland

Crazy Bubble

Cudo Vegan Sushi

Cukiernia Sowa

Cukrem i Solą

Da Grasso

DG Restauracje

Dobra Pączkarnia

Domino’s Pizza

Donuterie

Doskoi

Express Pizza American Style

FABBRICA Italian Comfort Food

Falla

Felix Chicken

Fit Cake

Good Chicken

Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni

Grande Pizza

Gruby Benek

Hotdogzna

Japanos

Kashka

Kiss Kim Chi

Koku Sushi

Krowa Mać Burgers

Kurcze Pieczone

Langos

Le Pain Quotidien

Lodolandia & Kołacz

Lody Bonano

Lody Lida

Lviv Croissants

Maxipizza

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Meron

Ministerstwo Śledzia i Wódki

Mniami Ice Cream

Mr. Kebab

New York Hot Dog

New York Pizza Department
Pizzerie

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Night Burger

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pizza Factory

Pizza Hut

Pizzeria Stopiątka

Prosiak Polski Kebab & Fast Food

Przybij Piątaka

Ramen Shop by Sushi Kushi

Sahar Kebab

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Sayuri Sushi

So Coffee

Stava

Steiku Haoss

Subway

Sulaiman Kebab

Sushi Bistro

Sushi Burrito

Sushi Kushi

Sushiroll Bistro – restauracje sushi

Szaszłykowo

Taco Bar

Tawerna Pepe Verde

The White Bear Coffee

Tibesti 2Go

Totti Pizza Rzymska

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

United Chicken

Wendy’s

Willisch
Lodziarnie

Young Burger

Yum Yum Kebab

ZapieCKanki

Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta

ŻarWok
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Willisch
Lodziarnie

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...

Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...

Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.

Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...