Nie kokietuj rekruterki
Monika Dąbrowska, menedżer ds. franczyzy McDonald’s Polska, zdradza tajniki rozmowy rekrutacyjnej w Złotych Łukach.
Jakie cechy i umiejętności są najbardziej pożądane u kandydatów na franczyzobiorców McDonald’s?
Przede wszystkim inicjatywa, upór w dążeniu do celu, szczerość i uczciwość. Liczą się także umiejętności interpersonalne i komunikatywność. Kandydat musi nosić w sobie ducha przedsiębiorczości. Dążyć do sukcesu, ale jednocześnie akceptować ryzyko towarzyszące prowadzeniu działalności gospodarczej na własny rachunek. Przyda się oczywiście wcześniejsze doświadczenie w biznesie oraz znajomość zagadnień finansowych i sposobów kontroli kosztów.
Jakich pytań należy spodziewać się na rozmowie rekrutacyjnej, jeśli przyjdzie nam rozmawiać z menedżerem, a jakich, jeśli rekrutować nas będzie przedstawicielka płci pięknej?
Nie mamy innych oczekiwać w stosunku do kandydatów, ponieważ profil franczyzobiorcy jest jednoznacznie określony. Jedyna różnica to sposób uzyskania informacji od kandydata. Kobiety poświęcają dużo więcej czasu na rozmowy, bywa, że niezbędne informacje uzyskują „okrężną drogą”, więc spotkanie może potrwać dłużej. Mogę stwierdzić, że koledzy menedżerowie prowadzą te rozmowy w sposób bardziej konkretny, ale nie oznacza to, że są skuteczniejsi.
Czy zdarzają się sytuacje, w których kandydat na franczyzobiorcę próbuje kokietować rekruterkę?
Oczywiście. Ja zdecydowanie oceniam takie zachowania negatywnie. Rozmowa o biznesie to nie miejsce i czas na takie zachowania. Jeśli kandydat tego nie rozumie, jest od razu dyskwalifikowany. Oczekuję konkretnej rozmowy i profesjonalnego podejścia.
Na rozmowy rekrutacyjne często przychodzą pary. Która strona zwykle jest w takich sytuacjach bardziej aktywna: mężczyzna czy kobieta?
Nie ma reguły. Spotkałam się z parami gdzie zdecydowanie panie „grały pierwsze skrzypce”, a panowie byli tylko tłem. I odwrotnie, mimo, że aplikuje kobieta, to zdarza się, że nie odzywa się przez całe spotkanie, a na pytania do niej kierowane odpowiada mąż.
Rozmawiał (gum)
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

