Nieudany eksperyment McDonald’s
Urzędujący od roku szef korporacji postawił na zdrową żywność. Klienci wolą jednak hamburgery.
Wbrew przewidywaniom szefa McDonald’s, nowy image światowej ikony gastronomicznej wcale nie przełożył się na wyraźną poprawę wyników. Okazało się, że sałatki i zdrowe posiłki odpowiadają zaledwie za 2-3 proc. obrotów firmy.
- Nie wydaje mi się, by sałatki okazały się głównym czynnikiem wzrostu w najbliższej przyszłości – przyznał Don Thompson, prezes McDonald’s Corporation.
Thompson objął stanowisko w lipcu 2012 roku, zastępując na nim legendę sieci – Jima Skinnera, związanego z marką od ponad 40 lat. Analitycy spodziewali się niezauważalnej sukcesji, ale Thompson szybko wybił im ją z głowy. Swoje rządy rozpoczął od poważnej zmiany kursu w zakresie kształtowania menu.
- Nasi klienci dali nam pozwolenie na poszerzanie horyzontu naszej marki, toteż wejdziemy w nowe kategorie produktowe – twierdził Thompson krótko po objęciu rządów.
Thompson postawił sobie za cel zerwanie ze stereotypem utożsamiającym fast food z jedzeniem wysokokalorycznym i oskarżeniami, że to właśnie m.in. jedzenie w McDonald’s jest winne pladze otyłości wśród amerykańskich dzieci. Zgodnie z jego zaleceniami w menu Złotych Łuków zaczęło pojawiać się więcej dań z drobiu, a nacisk promocyjny położono na sałatki.
Dziś wiadomo, że strategia nie przyniosła zamierzonego efektu. McDonald’s z warzyw nie zrezygnuje, ale będą one podawane jako składniki kanapek i wrapów. Najprawdopodobniej można się też spodziewać, że sieć będzie ograniczać liczbę pozycji w swoim menu. Jak podaje serwis Bloomberg.com, ten proces trwa już od kilku lat. Od 2007 McDonald’s zrezygnował już z 60 dań, a obecnie ma ich 145.
To jednak nie koniec zagwozdek, z którymi będzie musiał uporać się zarząd korporacji. Przez ostatnie lata bowiem niepokojąco rośnie średni czas obsługi w okienkach McDrive. Jeszcze w 2007 roku obsłużenie jednego klienta zajmowało średnio 167 sekund, obecnie jest to już 189 sekund. Być może rozwiązaniem problemu okażą się testowane już w niektórych restauracjach McDrive’y dwupasmowe.
Niewykluczone też, że dotrzymując kroku rosnącej konkurencji McDonald’s w końcu wprowadzi również dostawy do domu, przed którymi od zawsze się bronił, ze względu na spore trudności logistyczne z zachowaniem świeżości produktów przy dostawach. Odwieczny rywal sieci, Burger King, już dostarcza na wynos posiłki w niektórych amerykańskich miastach, np. w Waszyngtonie. McDonald’s na razie testuje podobne rozwiązania w Ameryce Południowej.
W Złotych Łukach zanosi się na burzliwy okres testów i szukania nowych rozwiązań. Wątpliwe jednak, by polscy franczyzobiorcy występowali w roli „królików doświadczalnych”, gdyż do tej pory nad Wisłą wprowadzano koncepcje już sprawdzone na innych rynkach. Niewykluczone natomiast, że na końcu okaże się, że klienci najbardziej kochają McDonald’s za jego niezmienne standardy, a starego dobrego BigMac’a nie zdetronizuje nawet najgorętsza rewolucja kulinarna.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


