Mamy sklep, zrobimy sieć
Liczba sklepów w sieci Żółtego Cesarza zwiększa się bardzo powoli. Niełatwo znaleźć dobrze usytuowany a zarazem niedrogi lokal.
– Pomysł na sprzedaż licencji był następnym krokiem po otwarciu sklepu. Zdecydowaliśmy się na sieć, żeby móc działać w grupie. Może, gdyby taka grupa już istniała, nie wpadłabym na pomysł stworzenia własnej, tylko przyłączyłabym się – opowiada Agnieszka Olędzka, właścicielka Żółtego Cesarza. – Wtedy też usłyszałam o franczyzie. Przychodziły osoby, które mówiły, że chciałyby otworzyć podobny sklep. Pomyślałam więc, że skoro koncept się spodobał, to może warto spróbować – dodaje.
Od lutego zeszłego roku firma ogłosiła nabór biorców. Już w marcu znalazł się chętny, i jak twierdzi właścicielka sklepu, szybko udało się znaleźć lokal.
– Myślałam, że skoro w takim tempie otworzyliśmy pierwszy sklep franczyzowy to, że po roku będzie ich bardzo dużo – mówi Olędzka. – Ale czas pokazuje, że dogranie wszystkich elementów nie jest takie proste. Chętnych jest sporo, ale są problemy m.in. ze znalezieniem lokalu. Mamy np. kogoś, kto już od ponad roku szuka pomieszczenia w Warszawie.
Lokal, w którym ma powstać sklep ze zdrową żywnością musi być dobrze usytuowany. Ważne jest, żeby w jego pobliżu był duży przepływ potencjalnych klientów. Niestety w takich miejscach jak centrum, wynajęcie pomieszczenia jest bardzo kosztowne – opiewa bowiem na ok. 10 tys. zł. Dobre, pod względem lokalizacyjnym, są duże osiedla mieszkaniowe, albo skupiska biurowców.
Obecnie działają trzy sklepy Żółtego Cesarza – 1 własny w Warszawie i dwa franczyzowe w Warszawie i Gdyni. Koszt przystąpienia do sieci to 40-60 tys. zł niezbędnych na wyposażenie sklepu w regały, lady i kasę fiskalną. Kolejna placówka ma powstać na początku maja – w Łodzi.
(agaka)
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


