Czat o Podniebnym Barku
15 listopada z czytelnikami portalu rozmawiał Maciej Golnowski z LOT Catering.
Saleta: Czym różnią się wasze lokale od innych punktów gastronomicznych, co miałoby sprawić że miałbym zainwestować w waszą sieć?
Maciej Golnowski: Z całą pewnością LOT Catering sprzedaje sprawdzony produkt jakim jest oferta franczyzowa „Podniebnych Barków”. LC w samej tylko Warszawie na powierzchni ponad 13 tys. m2 możne wytwarzać dziennie 18 tys. posiłków, to największy obiekt cateringowy w Polsce. Pracuje u nas wielu wysokiej klasy kucharzy z bogatym doświadczeniem zawodowym – można nawet w żartach powiedzieć, że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych do wykonania w kuchni. Jako franczyzodawca gwarantujemy swoim biorcom codzienne dostawy produktów przez 7 dni w tygodniu, co najważniejsze produktów świeżych i dobrych – nad jakością naszych wyrobów czuwa dział jakości w którego laboratorium odbywa się ciągła kontrola jakości produkcji. Koszt przystąpienia do naszej sieci jaki musi ponieść biorca jest porównywalny z kosztem uruchomienia samodzielnego niesieciowego punktu gastronomicznego. Podsumowując, my nie sprzedajemy projektu kuchni i książki kucharskiej – nasza oferta jest pewna i pełna.
$$$$$: Jaki jest koszt inwestycji w nowy „Podniebny Barek”?
Maciej Golnowski: Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest lokal, w którym ma zostać uruchomiony „PB”, m.in. od tego czy jest on dostosowany do potrzeb gastronomii (projekt technologii). Szacunkowe koszty uruchomienia nowego „PB” to kwota od 100 do 200 tys. zł
AGOLA: Co Panu smakuje najbardziej z oferty „Podniebnych Barków”, co może Pan polecić, a czego by Pan nie polecał?
Maciej Golnowski: Oczywiście wszystko, ale gdybym miał wybrać jakąś konkretną potrawę byłyby to wszystkie zupy, kulebiaki, kanapki trójkątne, pasztet mięsny, oczywiście wszystkie torty, ciasta i ciastka a na sam koniec wypiłbym pyszną kawę „odlot”, której przepis opracowała dla nas firma Segafredo Zanetti. W ofercie „Podniebnych Barków” nie ma potraw, których nie mógłbym polecić – robimy tylko dobre i zdrowe rzeczy.
AGOLA: Czy w waszych lokalach sprzedajecie jedzenie z samolotów?
Maciej Golnowski: Oczywiście nie. Takie pytanie wielokrotnie powtarza się w kontaktach z potencjalnymi biorcami, jest wiele osób, którym oferta mojej firmy kojarzy się niestety nadal jedynie z jedzeniem serwowanym w samolotach lub posiłkami, które można podgrzać w mikrofali. W firmie LOT Catering mamy dwa działy na zamówienie których przygotowywane jest jedzenie – to pion sprzedaży lotniczej i nielotniczej, każdy z tych pionów składa inne zamówienia, ponieważ kieruje swoją ofertę do innego klienta. Oczywiście „Podniebne Barki” znajdują się w pionie nielotniczym. Firma LOT Catering prowadzi ponad 30 punktów gastronomicznych na terenie Warszawy, Krakowa i aglomeracji śląskiej w tym m.in. duże stołówki pracownicze, kantyny, barki itd.
Ruda: Dlaczego miałabym prowadzić barek z przekąskami, a nie restaurację w pełnym wymiarze?
Maciej Golnowski: Moim zdaniem oferta „PB” jest dużo większa niż typowego barku przekąskowego, można ją porównać do średniej wielkości restauracji. W ofercie naszych punktów można zjeść tradycyjny domowy obiad. Otwierają „PB” biorca nie musi inwestować w duże zaplecze kuchenne i dobrych kucharzy, tak jak ma to miejsce przy otwieraniu restauracji.
Saleta: Napisał Pan, że Podniebne Barki prowadzi pion nielotniczy. A jaka jest gwarancja, że ten pion nie zostanie zlikwidowany?
Maciej Golnowski: Jest to bardzo ważny pion w strategii rozwoju LOT Catering - obroty tego pionu z roku na rok wykazują tendencję wzrostową.
Natalia: W jakich miastach szukacie franczyzobiorców?
Maciej Golnowski: W miastach, w których jesteśmy w stanie zagwarantować ciągłość dostaw swoich produktów do lokali sieci – w tej chwili jest to Warszawa, Kraków, aglomeracja śląska.
nitkiewicz: Ile obecnie mają Państwo Podniebnych Barków? Ile jest prowadzonych przez partnerów?
Maciej Golnowski: Obecnie zarządzamy dwunastoma „Podniebnymi Barkami”, wszystkie są naszą własnością – do końca roku powinien zostać uruchomiony co najmniej jeden lokal franczyzowy w Warszawie.
ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab

Atelier Herosima

Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Berlin Döner Kebap

Beza Krówka Lody rzemieślnicze

Bike Café

Browar Korona

BuBu Bubble Tea

Cafe Słodziak

Candy Pop

Carat Kebab

Chinkalnia

Cochise Burger

Cofix Poland

Crazy Bubble

Cudo Vegan Sushi

Cukiernia Sowa

Cukrem i Solą

Da Grasso

DG Restauracje

Dobra Pączkarnia

Domino’s Pizza

Donuterie

Doskoi

Express Pizza American Style

FABBRICA Italian Comfort Food

Falla

Felix Chicken

Fit Cake

Good Chicken

Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni

Grande Pizza

Gruby Benek

Hotdogzna

Japanos

Kashka

Kiss Kim Chi

Koku Sushi

Krowa Mać Burgers

Kurcze Pieczone

Langos

Le Pain Quotidien

Lodolandia & Kołacz

Lody Bonano

Lody Lida

Lviv Croissants

Maxipizza

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Meron

Ministerstwo Śledzia i Wódki

Mniami Ice Cream

Mr. Kebab

New York Hot Dog

New York Pizza Department
Pizzerie

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Night Burger

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pizza Factory

Pizza Hut

Pizzeria Stopiątka

Prosiak Polski Kebab & Fast Food

Przybij Piątaka

Ramen Shop by Sushi Kushi

Sahar Kebab

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Sayuri Sushi

So Coffee

Stava

Steiku Haoss

Subway

Sulaiman Kebab

Sushi Bistro

Sushi Burrito

Sushi Kushi

Sushiroll Bistro – restauracje sushi

Szaszłykowo

Taco Bar

Tawerna Pepe Verde

The White Bear Coffee

Tibesti 2Go

Totti Pizza Rzymska

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

United Chicken

Wendy’s

Willisch
Lodziarnie

Young Burger

Yum Yum Kebab

ZapieCKanki

Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta

ŻarWok
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Willisch
Lodziarnie

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej