Nie zapomnij o śniadaniu!
– przypominają dzieciom mamy, a dorosłym eksperci od zdrowego żywienia. Ten przekaz bardzo chętnie podchwyciła większość sieci gastronomicznych w USA. Okazuje się bowiem, że serwowanie śniadań to w Stanach bardzo dobry biznes. A w Polsce?
Około 11 proc ludzi w Stanach Zjednoczonych jada śniadania poza domem, 6 proc. z nich kupuje je na wynos – to dwukrotnie więcej niż 10 lat temu. Wart 140 miliardów dolarów amerykański rynek fast foodów zareagował na ten trend natychmiast. Pierwszy oczywiście był McDonald’s, który pionierską ofertę dla Ameryki śniadaniową przygotował już kilka lat temu. Konkurencja, upewniwszy się, że da się na tym zarobić, poszła śladem fastfoodowego giganta. Dziś niemal każda sieć serwuje śniadania.
Starbucks przetestował już śniadaniowe kanapki w swoich waszyngtońskich lokalach i teraz wprowadza ofertę w całej amerykańskiej sieci. Subway i Dunkin' Donuts wprowadziły śniadaniowe burito i kanapki, a Burger King rozpoczął w marcu sprzedaż wielkiego burgera z omletem. Temu ostatniemu bardzo też pomogła też sprzedaż śniadaniowego zestawu z kiełbaskami, sadzonymi jajkami, smażonym boczkiem i plasterkami sera.
Także w Polsce McDonald’s okazał się pionierem. Mcśniadanie można zjeść w 10 pilotażowych lokalach w Warszawie. Jeśli pomysł się przyjmie, zostanie wprowadzony w całej sieci. Zadanie jednak nie jest proste, bo znakomita większość z nas (84 proc) śniadania owszem jada, ale w domu.
- Jak dotąd jesteśmy zadowoleni ze sprzedaży śniadań- wyjaśnia Dominik Szulowski. PR manager McDonald's Polska. - Z całą pewnością ta oferta pozostanie w 15 testowanych restauracjach. Nie podjęliśmy jeszcze decyzji co do wprowadzenia śniadań w kolejnych lokalach - dodaje.
Źródło: Washington Post
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


