Wojna o Chiny

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Druga co do wielkości amerykańska sieć sprzedająca hamburgery nie ma łatwego zadania, bowiem wchodzi na rynek chiński 18 lat po sieciach YUM’a (KFC, Pizza Hut i Taco Bell) oraz 15 lat po McDonaldsie. Sieci te zbudowały łącznie ponad 2700 restauracji (głównie własnych) w całych Chinach. Burger King nie boi się jednak tych liczb, twierdząc, że jeszcze nie jest za późno na podbój rynku chińskiego.

Pierwszą restaurację sieci otwarto w Szanghaju, w ciągu roku firma chce otworzyć kolejnych 10. Pionierskie lokale będą własnością koncernu, jednak siłą napędową sieci będzie franchising. Burger King prowadzi już rozmowy z pierwszymi franczyzobiorcami. Po pierwszym roku funkcjonowania lokali własnych, zostaną otwarte pierwsze franczyzowe.

Na świecie około 90 proc. restauracji Burger Kinga prowadzonych jest przez franczyzobiorców, średnia McDonalds’a to 60 proc.

- Nowej regulacji daleko do doskonałości - komentuje Andrzej Krawczyk, dyrektor do spraw franchisingu w firmie konsultingowej PROFIT system - daje ona jednak podstawy do funkcjonowania systemów franczyzowych na rynku chińskim. Firmy, które dotąd - ze względu na wysoki stopień niepewności - powstrzymywały się od inwestycji w Chinach, teraz zaczynają działać - dodaje.

Author
Marcin Kaleta
doradca we franczyzie

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €