Czat z Telepizzą
14 października z Czytelnikami portalu rozmawiał Jacek Cabaj.
Redakcja: Nasze spotkanie powoli się kończy. Prosimy o zadawanie ostatnich pytań.
Ania: Czy jeżeli nadal chciałabym prowadzić TelePizzę to po 10 latach znów muszę uiścić opłatę wstępną?
Jacek Cabaj: Tak, opłata z tytułu canonu w wysokości 20 tys. euro jest opłatą na okres 10 lat.
hobbit: Dlaczego TelePizza jest taka droga? Czy rzeczywiście tyle kosztuje urządzenie restauracji czy raczej szyld TelePizzy i możliwość używania marki firmy?
Jacek Cabaj: Najdroższe jest wyposażenie restauracji, zwłaszcza urządzenia od których zależy jakość produktu, takie jak piec, lada składnikowa czy chłodnia. Równie kosztowna jest adaptacja lokalu. Sama marka Telepizzy kosztuje 20 tys. euro.
Maciek: Co jeżeli zgłoszę się do Państwa ze swoją lokalizacją i ta lokalizacja zostanie przez was zaakceptowana - przysyłacie swojego projektanta, który robi wycenę przebudowy i modernizacji pomieszczeń - czy mógłbym nie zaakceptować przedstawionego kosztorysu, tzn. czy całą przebudowę może wykonać firma wskazana przeze mnie czy też musi być to wasza firma budowlana?
Jacek Cabaj: W temacie wyboru ekipy budowlanej franczyzobiorca ma pełną dowolność. Telepizza nadzoruje tylko zgodność z projektem wstępnym przygotowanym przez nas.
hobbit: Słyszałem że TelePizza wycofała się z jakiegoś kraju? Czy nie grozi to Polsce?
Jacek Cabaj: To prawda. Telepizza wycofała się z takich krajów jak Francja czy Wielka Brytania, ale było to na etapie początkowym (np. w Wlk. Brytani posiadaliśmy 4 lokale). Obecnie w Polsce mamy bardzo stabilną i ugruntowaną pozycję. Jesteśmy tutaj 10 lat i na początku przyszłego roku otworzymy setny lokal. W związku z tym nie grozi nam nic złego.
miśka: Która z pizz Pana zdaniem jest najlepsza?
Jacek Cabaj: Wszystko zależy od gustu klienta. Według mnie najsmaczniejsza jest carbonara czyli pizza na sosie śmietanowym.
miśka: Czy inne dania cieszą się takim samym powodzeniem jak pizze?
Jacek Cabaj: Główny nasz asortyment opiera się na pizzach i to jest najlepiej sprzedający się produkt, ale mamy także grupę klientów, która zamiawia nasze dodatki. Najbardziej popularne z nich to kurczak i rolldog.
Maciek: Czy z uwagi na różną specyfikę miast, możliwe jest rozwinięcie konceptu lokalu Telepizzy w którym np. większy nacisk położony zostanie na sprzedaż na miejscu a nie na dostawę do domu - taka zmiana wiązałaby się m.in. z powiększeniem części stolikowej lokalu i np. zamontowaniem telewizora.
Jacek Cabaj: Tak, taki projekt jest możliwy i w naszej sieci posiadamy lokale, w których udział w sprzedaży na miejscu jest bardzo wysoki. Pod tym kątem jesteśmy elastyczni i dopasowujemy się do danego rynku.
Redakcja: Dziękujemy wszystkim za zadawanie pytań. Osoby zainteresowane współpracą z Telepizzą prosimy o kontakt mailowy z p. Jackiem Cabajem: jacek.cabaj@telepizza.pl.
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


