Pod cudzym szyldem
Życie Warszawy porównuje polski franchising ze światowym. Rozważania opiera na drugim Raporcie o rynku franchisingu firmy PROFIT system.
Franchising, choć posiada już nawet polską nazwę – franczyza – wciąż jest w Polsce terminem bliżej nieznanym. Najprościej mówiąc polega na prowadzeniu biznesu pod cudzym szyldem, oczywiście za odpowiednią opłatą nazywaną opłatą franczyzową. Uiszczając ją, otrzymujemy prawo do prowadzenia placówki, w stylu i pod mniej lub bardziej znaną marką. Na tej zasadzie działają m.in. niektóre bary TelePizza, kawiarnie A.Blikle, restauracje Prohibicja.
Opłaty franczyzowe są bardzo różnej wysokości. Wahają się od 1 tys. zł do nawet miliona. Dziś w Polsce istnieje już 167 systemów franczyzowych – 10 jest na etapie uruchamiania i powinny ruszyć przed końcem roku. Łącznie – jak wynika z raportu firmy PROFIT system – jest ich 1/3 więcej niż przed rokiem. Większość, bo 104, to systemy krajowe, a 63 stanowią systemy zagraniczne.
Franczyza obejmuje najróżniejsze sektory gospodarki: od handlu, poprzez gastronomie, aż po usługi i produkcję. Najwięcej działa w gastronomii oraz zajmuje się handlem detalicznym odzieżą i obuwiem. Pod względem rozwoju franczyzy w porównaniu z innymi krajami Polska pozostaje wciąż w tyle. Światowymi rekordzistami pod względem ilości systemów franczyzowych są USA, Kanada i Japonia. Liczba sieci przekracza tam tysiąc. Jeśli chodzi o Europę, przodują Niemcy. Aktualnie działa tam około 950 systemów franczyzowych.
Zdaniem ekspertów z firmy PROFIT system, która od lat przygotowuje raporty nt. franchisingu w Polsce, największą barierą w rozwoju tej dziedziny gospodarki jest brak wiedzy na jej temat. Według nich ten stan rzeczy jeszcze przez jakiś czas się utrzyma, choćby z tego powodu, że o zasadach franczyzy uczy się tylko na nielicznych kierunkach studiów, podczas gdy w USA już na poziomie szkoły średniej. Inna bariera to brak odpowiedniego kapitału. Polaków rzadko stać inwestycje rzędu 100 tys. zł, w dodatku, jeśli nie można się wspomagać przy tym kredytem bankowym. Polskie banki nie są bowiem w ogóle przygotowane na tego typu inwestycje.
Więcej: Bartłomiej Mayer, Życie Warszawy, 24 listopada 2003
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

