Pomysł na rybkę
Sieć barów rybnych pod marką PescaBar tworzy giełdowa spółka Wilbo zajmująca się przetwórstwem ryb. Jeżeli bary okażą się sukcesem, chce pomyśleć o franchisingu.
Nowa inwestycja ma poprawić rentowność i zwiększyć sprzedaż. W testowym etapie powstanie pięć punktów gastronomicznych. Pierwszy spółka z Władysławowa otworzy 16 stycznia w Gdańsku. W marcu pojawią się kolejne, m.in. w Trójmieście i Warszawie, położone przy pasażach handlowych i spacerowych. - Po okresie próbnym (minimum pół roku) w przypadku powodzenia projektu planujemy rozszerzenie sieci, w tym na zasadach franchisingu - powiedział w środę na konferencji prezes Wilbo Jerzy Kuncicki. - Docelowo planujemy otwieranie barów w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców - dodał. W zależności od miejsca podawane będą dania barowe, restauracyjne (np. w Warszawie na Nowym Świecie), tzw. fast food lub różne ich kombinacje. - Najwięcej będzie jednak punktów typu fast food - stwierdził prezes.
Wszystkie lokale mają przyciągnąć klientów ciepłym wnętrzem, które ma przypominać łódź rybacką. W menu (do 53 propozycji) pojawią się dania zimne i gorące - ryby, owoce morza i ich przetwory. Na posiłek w restauracjach ma się czekać nie więcej niż 7-10 min. Dania mają kosztować od 3,5 do 35 zł. Przedstawiciele Wilbo nie ukrywają, że opracowując koncepcję barów rybnych, wzorowali się na niemieckim potentacie Nordsee (tylko w Niemczech ma 369 barów).
Otwierany w piątek gdański bar może przyjąć dziennie do 450 klientów. To oznacza, że może dać rocznie nawet 2 mln zł przychodów. Spółka sfinansuje całą inwestycję własnymi środkami lub za pomocą kredytów bankowych. Według Wilbo wartość krajowego rynku gastronomii (bez sprzedaży sezonowej) wyniosła w 2002 r. 13-14 mld zł, a w przyszłym roku wzrośnie do 18 mld zł.
Źródło: Andrzej Stec „Pomysł na rybkę”, Gazeta Wyborcza, 15.01.2004Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

