Café NESCAFÉ na Targach On-line
Na Targach On-line gościł Radosław Drabik z Nestle Polska.
Niuńka: Czy są kawiarnie Nescafe w miejscowościach turystycznych nad morzem lub w górach? Czy preferujecie duże miasta?
Radosław Drabik: Cafe NESCAFE powstaje i będzie powstawało w wielu miejscach, również turystycznych. 30 kwietnia 2003 ruszyła Cafe NESCAFE Sopot. W Zakopanem jeszcze nas nie ma.
Artur: Czy kawa rozpuszczalna smakuje Polakom? Czy w Polsce jest kultura picia kawy, która pozwala na rozwijanie biznesu Cafe Nescafe? Jak Polacy lubią pić kawę, ma Pan jakieś swoje obserwacje? Wiemy jak to jest we Francji, we Włoszech, a u nas?
Radosław Drabik: Na trzy kawy wypijane przez polskiego konsumenta jedna jest przygotowana z kawy rozpuszczalnej. Trendy jednak pokazują, że bardziej dynamicznie rośnie segment kaw rozpuszczalnych.
Artur: Jakie kryteria decydują o wyborze biorcy? W jaki sposób poszukujecie biorców?
Radosław Drabik: Aktualnie wszyscy zainteresowani mogą kontaktować się bezpośrednio ze mną, chętnie wyjaśniam telefonicznie jak również w trakcie spotkań podstawowe kwestie.
Pierwszy kontakt to najczęściej e-mail: radoslaw.drabik@pl.nestle.com
Jakub: Czy w Cafe Nescafe można napić się herbaty? Jaka jest podstawowa oferta kawiarni?
Radosław Drabik: Oprócz szerokiego wyboru z menu kawowego, w Cafe NESCAFE można napić się także herbaty, napojów zimnych gozowanych i niegazowanych, soków, zjeść croissanta, ciastko, tort, kanapkę lub pyszne lody.
Patrycja: Czy Cafe Nescafe wymaga od biorcy zainwestowania własnej gotówki czy biorca może wspierać się kredytem?
Radosław Drabik: Przy każdej inwestycji omawiamy różne formamy pozyskania środków. Niektóre lokalizacje dają podstawy szybkiego zwrotu nawet przy zaciągnięciu kredytu. Jest to sprawa indywidualna.
Patrycja: Czy biorca musi ściśle realizować Waszą strategię? Czy jest miejsce na jego pomysły?
Radosław Drabik: Każda indywidualna inwencja jest mile widziana, jednak zawsze musi być akceptowana przez Nestle.
Redakcja: Jaki jest plan docelowy dla konceptu Cafe NESCAFE? Ile chcecie mieć kawiarni, jakich oczekujecie efektów (finansowych, marketingowych) od sieci?
Radosław Drabik: Ilość docelowa kawiarni Cafe NESCAFE nie jest z góry narzucona. Potencjał dobrych lokalizacji miejskich lub galerii handlowych jest ograniczony, jednak nie ma ograniczeń w kreowaniu rozwoju małych punktów (do 15 metrów kawadratowych). Cel pojedynczej Cafe NESCAFE to zapewnienie dobrego biznesu inwestorowi, cel całej sieci to lepszy biznes dla inwestorów płynący z rozwoju sieci, a dla Nestle zdobywanie nowych konsumentów, budowanie marki i sprzedaży.
Kamila: Czy Polacy lubią wypić szybką kawę w drodze do pracy? Na ogół jeśli umawiamy się na kawę, to oznacza, że idziemy posiedzieć i pogadać.
Radosław Drabik: Z naszych obserwacji wynika, że Polacy lubią posiedzieć przy kawie, jednak z miesiąca na miesiąc, powoli, ale rośnie sprzedaż kaw "na wynos"
kat: Czy Coffee Heaven ma więcej czy mniej punktów od Was? W Warszawie są widoczni, czy ustawiacie ceny pod nich?
Radosław Drabik: Coffee Heaven ma kilka punktów więcej, nie ustawiamy cen pod nich, ale uważnie obserwujemy działalność wszystkich konkurentów. Jak wspomniałem wcześniej ten rynek w Polsce dopiero się rodzi.
Redakcja: Nasze spotkanie powoli dobiega końca. Czekamy na ostatnie pytania od internautów.
Kandzi: Słyszałem, że co sekundę na całym świecie wypitych jest 3600 filiżanek Nescafe, czy to prawda?
Radosław Drabik: W Polsce NESCAFE jest niekwestionowanym liderem w segmencie kaw rozpuszczalnych z udziałem 2 razy większym niż najbliższa marka konkurencyjna. Na świecie w kawie rozpuszczalnej Nestle posiada 60% udziałów w kawie rozpusczalnej i kontroluje około 20% światowego rynku kawy. Tak więc, co 5 filiżanka wypijana na świecie to NESCAFE. Co sekundę wypija się na świecie około 3900 filiżanek NESCAFE.
Redakcja: Dziękujemy Pany Radkowi Drabikowi z Nestle za wizytę na Targach On-line, a wszystkim gościom portalu za zadawanie pytań. Zapraszamy na następne spotkania z przedstawicielami sieci franczyzowych.
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


