Zakładamy winnicę
– Kalendarz winiarski jest wypełniony praktycznie przez cały rok – mówi Jerzy Kieś, właściciel winnicy Cygów.
Uprawa winorośli jest trochę jak... walka z naturą.
– Pamiętajcie, że winorośl jest rośliną ekspansywną, zależy jej na tym, żeby jak najdalej rosnąć. Jej owoce nie interesują, ona chce jak najdalej się rozprzestrzeniać, a winiarz ma ją zmusić, żeby swoją energię wysłała do owoców – opowiada Jerzy Kieś, właściciel winnicy Cygów. – To jest taka przepychanka, między winiarzem a sadzonką.
Winnica wymaga dużo pracy, która zaczyna się zimą i praktycznie nie kończy przez cały rok – cięcia winorośli o różnych porach roku, nawożenie, pielenie, opryski, odsłanianie owoców, zbiory, porządki... Największą zmorą są jednak wiosenne przymrozki.
– 3-4 lata temu było tak, że 3 czerwca, gdy już były bardzo dobrze rozwinięte pąki, kwiaty i tak dalej, przyszło minus 6 stopni i mieliśmy straty rzędu 95 proc. – wspomina Jerzy Kieś.
Wino z własnej winiarni
Po zbiorach owoce z winnicy trafiają do winiarni, gdzie odszypułkowane i sprasowane są nastawiane do fermentacji.
– Fermentacja burzliwa może trwać tydzień, dwa, później jest taka cicha, która już jest coraz mniejsza. Aczkolwiek my musimy wiedzieć, kiedy przerwać ten proces – podkreśla właściciel winnicy Cygów.
Więcej tajemnic na temat uprawy winorośli i produkcji wina Jerzy Kieś zdradza w rozmowie z Moniką Wojniak-Żyłowską. Dowiecie się z niej m.in.
- Dlaczego sadzonki winorośli potrzebują paszportu?
- Czy na każdej glebie urośnie winorośl?
- Jakie odmiany winorośli sprawdzają się w Polsce?
- Jak wygląda praca w winnicy przez cały rok?
- Jaki sprzęt się przyda w winnicy?
- Jak ratować winorośl przed przymrozkami?
- Po co mierzyć owocom poziom cukru?
- Jak się robi wino?
Więcej pomysłów na biznes znajdziecie na naszym kanale na Youtubie Franchising-PL. Zachęcamy do subskrypcji!
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


