Szefie, nie rób tego!
Jak dobrze zarządzać pracownikami, aby ich nie stracić? Anna Daria Nowicka, socjolog, trener i coach, wypunktowuje najczęstsze błędy szefów.
Lista błędów, które może popełnić szef w zarządzaniu pracownikami jest bardzo długa. Pierwsze potknięcie niektórzy zaliczają już podczas rekrutacji, dokonując – z różnych powodów – złego wyboru.
– Można spojrzeć na rekrutację tak, jak na rzekę. Czyli jeżeli zanieczyści się sam początek rzeki, no to już potem jest tylko gorzej. I dokładnie tak samo jest, jeżeli chodzi o zarządzanie pracownikami. Najważniejszy jest moment rekrutacji, bo jeżeli źle wybierzemy pracowników albo nie zatrudnimy tych najlepszych, no to wiadomo, że wszystko, co się dzieje później, będzie konsekwencją tego, że na początku źle wybraliśmy – uważa Anna Daria Nowicka, socjolog, trener, coach.
Spirala błędów
Później może być jeszcze gorzej – zbytnie dociskanie pracowników, dokładanie obowiązków, brak docenienia dobrej pracy.
– Oczywiście lista błędów jest bardzo duża. Po pierwsze może być tak, że nie oprzemy się pokusie takiego zajeżdżenia, takiego dociskania pracownika. I to jest niestety problem, jaki jest jednym z głównych powodów ogromnego wypalenia zawodowego. W różnych ankietach nawet kilkadziesiąt procent Polaków przyznaje, że przynajmniej raz w życiu było tak totalnie, totalnie wypalonych, że już naprawdę na samą myśl o pracy, czy w ogóle o swoim zawodzie, miało wszystkiego dosyć. I zwłaszcza jeżeli ktoś prowadzi własną firmę, to ma jeszcze większą pokusę, żeby tych dobrych, efektywnych, kreatywnych pracowników jeszcze docisnąć, że może jeszcze coś zrobią, że może jeszcze kolejny projekt, może kolejne zadanie. No bo wiadomo, że każdy taki dodatkowy kawałek pracy przekłada się na zyski tego przedsiębiorcy – mówi anna Daria Nowicka.
Jakie błędy popełniają szefowie i jak ich unikać mówi Anna Daria Nowicka zdradza w rozmowie z Anną Smolińską. Dowiecie się z niej m.in.
- Dlaczego szef boi się zatrudnić kompetentnego pracownika?
- Jak nie wypalić pracownika?
- Czy pieniądze to jedyny motywator do lepszej pracy?
- Jak typy osobowości wpływają na morale w zespole?
- Dlaczego trzeba doceniać pracowników?
- Ile złego może zrobić toksyczny szef?
- A ile złego może zrobić toksyczny pracownik?
Zobacz cały wywiad na YouTube i zasubskrybuj nasz kanał Franchising-PL. Dzięki temu nie przegapisz żadnej ciekawej rozmowy.
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


