Hodowla ślimaków: niszowy biznes
Nie musisz być miłośnikiem ślimaków, by na nich zarabiać. Ale bez cierpliwości, umiejętności planowania i zamiłowania do pracy ze zwierzętami – ten biznes cię pokona. Obejrzyj wywiad z Piotrem Płuską, właścicielem HelixPol, jednej z największych ferm ślimaków w Polsce.
Piotr Płuska rozpoczął swoją przygodę ze ślimakami, mając zaledwie 20 lat.
– Pomysł pojawił się przypadkowo, gdy szukałem w internecie czegoś, co można robić na niewielkiej powierzchni – opowiada. – Ojciec udostępnił mi 300 mkw. ziemi. Reszta to już historia.
Dziś ferma HelixPol obejmuje dwa hektary parków hodowlanych, ma hale reprodukcyjne wielkości niemal 2 tys. mkw., a roczna produkcja przekracza 60 ton.
Wytężona praca w sezonie
Hodowla ślimaków to wymagająca praca, wymagająca ciągłej kontroli i skrupulatności.
– Trzeba na bieżąco kontrolować wilgotność, temperaturę i pamiętać, że ślimak jest aktywny głównie nocą – mówi Płuska. – Każda noc to czas wytężonej pracy, obserwacji i reagowania na zmiany warunków.
HelixPol dostarcza na rynek dwa gatunki: Müllera i Maxima. Każdy z nich ma inne wymagania i odbiorców. Prawdziwym wyzwaniem jest zapewnienie jakości.
– Często wysyłamy gratisowe próbki, żeby przekonać klienta o wysokiej klasie naszego produktu – dodaje.
Sezon hodowlany trwa od lutego do września. Pozostałe miesiące to czas sprzedaży i planowania.
– Dzięki stałym odbiorcom mamy stabilny harmonogram i możemy planować produkcję – podkreśla Płuska.
Rozpoczęcie przygody ze ślimakami kosztuje około 2,5-3 tys. zł za startowe stado do hodowli na 300 mkw. Produkcja jednej tony ślimaków to koszt 6-7 zł/kg, sprzedawanych za 10-14 zł/kg.
Firma regularnie zwiększa skalę działania, inwestując w nowe parki hodowlane i hale.
Z wywiadu z Piotrem Płuską dowiesz się także:
-
Jak wybrać gatunek ślimaka do swojej fermy?
-
Co zrobić, gdy pogoda nagle pokrzyżuje plany hodowcy?
-
Jak poradzić sobie z klientem, który sam nie wie, czego chce?
-
Dlaczego właśnie jakość jest kluczowym czynnikiem w tej branży?
-
Jakich błędów nie popełniać na starcie?
Jeśli ciekawi cię nietypowy, ale obiecujący biznes – obejrzyj cały wywiad na naszym kanale YouTube Franchising-PL!
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


