Array ( [article] => Array ( [pid] => 96077 [country] => pl [article_id] => 13078 [article_date] => 2024-04-02 [articletype_id] => 1 [article_title] => Felix Chicken chce przyspieszyć [article_intro] => Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali. [article_www] => 1 [add] => 0 [companytype_id] => 7 [img_photo_description] => [secret] => scrtk2b1d67e19e5637a9730dfa682112c133 [fb_savedforms_id] => 0 [slug] => [learn_about] => [conclusions] => [figures_text] => [figures_number] => [active] => 1 [sector_name] => gastronomia [book_id] => [book_type] => [article_title_url] => felix-chicken-chce-przyspieszyc [article_title_striped] => Felix Chicken chce przyspieszyć [dir] => article [article_text_photo] =>

Felix Chicken istnieje od 2001 roku, a od 2013 rozwija sieć poprzez franczyzę.

– W 2018 r otworzyliśmy się na rynki zagraniczne i wtedy powstały lokale na Malcie i Litwie. W tym roku zamierzamy wejść na rynek hiszpański – zapowiada Łukasz Pyszczak, franczyzodawca Felix Chicken. – W Polsce mamy obecnie dwa lokale. W najbliższych miesiącach otwieramy kolejne, w województwie świętokrzyskim. Ostatnie lata poświęciliśmy na rozwój rynków międzynarodowych, a w tym roku przeszliśmy rebranding, wprowadziliśmy koncepcję Felix Chicken Express, w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku. Teraz planujemy mocną ekspansję na rynek polski.

W zgodzie z trendami

Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. W ofercie można znaleźć m.in. burgery, kubełki, sałatki oraz dodatki, takie jak ziemniaczki, pieczarki, krążki cebulowe czy frytki. Ale marka stara się też nadążać za zmieniającymi się gustami klientów.

– Obserwujemy zmiany w zachowaniach klientów, takie jak rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem i preferencje dotyczące szybkiej obsługi. Dostosowujemy naszą ofertę, aby odpowiadać na te trendy i zapewnić klientom produkty najwyższej jakości oraz systemy zwiększające sprzedaż tj. kioski samoobsługowe – informuje Łukasz Pyszczak. -–Podobnie jeśli chodzi o menu. Ostatnio wprowadziliśmy do oferty Fit Tao Chicken, danie z ryżem i chrupiącymi polędwiczkami, z warzywami przygotowywanymi na parze.

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner

Standard lub ekspres

Koncept chce się rozwijać i w dużych, i w mniejszych miastach. Na tych ostatnich rynkach – według franczyzodawcy – sprawdzi się zwłaszcza format Felix Chicken Express, prowadzony w kontenerze lub przyczepie gastronomicznej. Takie przyczepy i kontenery franczyzodawca dostarcza w pełni wyposażone i gotowe do pracy. Koszt przyczepy to min. 300 tys. zł, kontenera min. 350 tys. zł. Format Felix Chicken Express działa tylko w modelu take away (latem można wystawić kilka stolików dla gości). Ma nieco uproszczone menu, w porównaniu ze standardowym formatem Felix Chicken.

W formacie standardowym Felix Chicken można otworzyć lokal stacjonarny lub modułowy. Ten ostatni jest zbudowany z kontenerów, dostarczanych przez franczyzodawcę. Może stanąć w miejscu, gdzie nie ma możliwości wynajęcia lokalu stacjonarnego. Jego koszt to min. 400 tys. zł, już z pełnym wyposażeniem.

– Natomiast w przypadku tradycyjnego lokalu stacjonarnego kwota inwestycji zaczyna się od 16 tys. zł (w przypadku leasingu) lub 160 tys. zł (bez leasingu) i obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni, w tym maszyny, meble i akcesoria – dodaje Łukasz Pyszczak.

Wsparcie od franczyzodawcy

Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 6 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 850 zł oraz 1,8 proc. od obrotu na marketing.

– Oferujemy wsparcie na każdym etapie: przed, w trakcie i po otwarciu lokalu – zapewnia Łukasz Pyszczak. – Wsparcie obejmuje m.in. dobór konceptu, projekty technologiczne, kalkulacje, systemy zarządzania i sprzedaży, pomoc w uzyskaniu leasingu oraz wybór urządzeń. Franczyzobiorcy otrzymują też pełne know-how, dostęp do sprawdzonych produktów i dostawców oraz indywidualnego opiekuna.

Franczyzodawca podkreśla, że rentowność biznesu zależy od wielu czynników, w tym lokalizacji, zaangażowania franczyzobiorcy oraz skuteczności wdrożenia modelu biznesowego.

– Dzięki naszemu wsparciu i sprawdzonym strategiom, franczyzobiorcy mogą oczekiwać szybkiego osiągnięcia rentowności, zazwyczaj w ciągu pierwszych kilku miesięcy działalności – dodaje Łukasz Pyszczak.

 

WIZYTÓWKA FELIX CHICKEN

Sieć lokali z kurczakiem w panierce. Istnieje od 2001 roku, od 2013 udostępnia licencję na biznes.

[authors] => Array ( [0] => Array ( [author_id] => 247 [author_pid] => 1076 [author_name] => Monika Wojniak-Żyłowska [authortype_id] => 1 [author_info] => [author_position] => dziennikarz [author_email] => mwojniak@profitsystem.pl [author_profile] =>

Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego. Z dziennikarstwem związana jest od 2000 roku. Przez wiele lat pracowała w gazetach codziennych, zajmując się m.in. problematyką prawną i samorzadową. Jej publikacje można też znaleźć m.in. w Angorze i prasie turystycznej. Teraz na portalu Franchising.pl i w miesięczniku "Franchising" przybliża czytelnikom rynek franczyzy oraz próbuje inspirować młodych przedsiębiorców, szukających pomysłu na własną firmę.

Prywatnie mama Emilki i żona Piotra. Jej pasje to podróże, dobre kryminały i literatura faktu.

[display_author] => 1 [author_type] => dziennikarze [twitter_link] => https://twitter.com/mowojnia1 [linkedin_link] => https://www.linkedin.com/in/monika-wojniak-%C5%BCy%C5%82owska-667670136/ [author_photo] => Array ( [pid] => 116103 [itemserver_id] => 38128 [img_width] => 600 [img_height] => 800 [path] => 623/449/mz.jpg [mime] => image/jpeg [country_item] => pl [title] => [description] => [alt] => ) [author_name_url] => monika-wojniak-zylowska ) ) [link] => /artykul/13078/felix-chicken-chce-przyspieszyc/ [articletype] => Array ( [articletype_name] => z kraju [articletype_superior] => 1 [permanent] => 0 [display_author] => 1 [link] => 30 [advertising] => 0 [articletype_name_url] => kraju ) [images] => Array ( [first] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 210776 [country_item] => pl [description] => [path] => c4b/85a/felix-chicken-menu.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 440 [img_height] => 440 [itemserver_id] => 52105 ) ) [article] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 210778 [country_item] => pl [description] => Modułowy lokal Felix Chicken jest zbudowany z kontenerów, dostarczanych przez franczyzodawcę. [path] => 6a3/fd6/felix-chicken-moduly.jpeg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Lokal z modułów [img_width] => 640 [img_height] => 426 [itemserver_id] => 52107 ) [1] => Array ( [pid] => 210777 [country_item] => pl [description] => Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. [path] => edf/6a5/felix-chicken-jedzenie.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Menu z kurczakiem [img_width] => 960 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 52106 ) ) ) [og_image] => 6a3/fd6/felix-chicken-moduly.jpeg [article_date_formated] => 02.04.2024 [article_day] => Wtorek [article_img] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 210778 [country_item] => pl [description] => Modułowy lokal Felix Chicken jest zbudowany z kontenerów, dostarczanych przez franczyzodawcę. [path] => 6a3/fd6/felix-chicken-moduly.jpeg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Lokal z modułów [img_width] => 640 [img_height] => 426 [itemserver_id] => 52107 ) [1] => Array ( [pid] => 210777 [country_item] => pl [description] => Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. [path] => edf/6a5/felix-chicken-jedzenie.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Menu z kurczakiem [img_width] => 960 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 52106 ) ) [article_alt] => ) [images] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 210778 [country_item] => pl [description] => Modułowy lokal Felix Chicken jest zbudowany z kontenerów, dostarczanych przez franczyzodawcę. [path] => 6a3/fd6/felix-chicken-moduly.jpeg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Lokal z modułów [img_width] => 640 [img_height] => 426 [itemserver_id] => 52107 ) [1] => Array ( [pid] => 210777 [country_item] => pl [description] => Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. [path] => edf/6a5/felix-chicken-jedzenie.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Menu z kurczakiem [img_width] => 960 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 52106 ) ) [imagesCount] => 2 [book] => Array ( ) [brands] => Array ( [0] => Array ( [name] => Felix Chicken [id] => 1338 [type] => 7 [fr] => 1 [company_franchising] => 1 [minimal_investment] => [company_log] => 1 [short_description] => [name_length] => 13 [link] => /franczyza/1338/felix-chicken/ [investmentFormatted] => [currency] => PLN [images] => Array ( [logo] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 209857 [country_item] => pl [description] => [path] => fa0/da4/felix_chicken_color.png [class] => image-png [mime] => image/png [title] => [img_width] => 500 [img_height] => 400 [itemserver_id] => 51943 ) ) [article] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 210076 [country_item] => pl [description] => [path] => 1de/4c3/image.png [class] => image-png [mime] => image/png [title] => [img_width] => 640 [img_height] => 426 [itemserver_id] => 51981 ) [1] => Array ( [pid] => 209852 [country_item] => pl [description] => [path] => 5e2/750/unknown.jpeg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 988 [img_height] => 660 [itemserver_id] => 51938 ) [2] => Array ( [pid] => 209851 [country_item] => pl [description] => [path] => d98/599/unknown-1.png [class] => image-png [mime] => image/png [title] => [img_width] => 1056 [img_height] => 788 [itemserver_id] => 51937 ) [3] => Array ( [pid] => 209853 [country_item] => pl [description] => [path] => ce3/ccd/unknown.png [class] => image-png [mime] => image/png [title] => [img_width] => 834 [img_height] => 538 [itemserver_id] => 51939 ) [4] => Array ( [pid] => 209854 [country_item] => pl [description] => [path] => b77/a14/unknown-1.jpeg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1600 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 51940 ) ) ) ) ) )

Felix Chicken chce przyspieszyć

Lokal z modułów
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Felix Chicken istnieje od 2001 roku, a od 2013 rozwija sieć poprzez franczyzę.

– W 2018 r otworzyliśmy się na rynki zagraniczne i wtedy powstały lokale na Malcie i Litwie. W tym roku zamierzamy wejść na rynek hiszpański – zapowiada Łukasz Pyszczak, franczyzodawca Felix Chicken. – W Polsce mamy obecnie dwa lokale. W najbliższych miesiącach otwieramy kolejne, w województwie świętokrzyskim. Ostatnie lata poświęciliśmy na rozwój rynków międzynarodowych, a w tym roku przeszliśmy rebranding, wprowadziliśmy koncepcję Felix Chicken Express, w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku. Teraz planujemy mocną ekspansję na rynek polski.

W zgodzie z trendami

Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. W ofercie można znaleźć m.in. burgery, kubełki, sałatki oraz dodatki, takie jak ziemniaczki, pieczarki, krążki cebulowe czy frytki. Ale marka stara się też nadążać za zmieniającymi się gustami klientów.

– Obserwujemy zmiany w zachowaniach klientów, takie jak rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem i preferencje dotyczące szybkiej obsługi. Dostosowujemy naszą ofertę, aby odpowiadać na te trendy i zapewnić klientom produkty najwyższej jakości oraz systemy zwiększające sprzedaż tj. kioski samoobsługowe – informuje Łukasz Pyszczak. -–Podobnie jeśli chodzi o menu. Ostatnio wprowadziliśmy do oferty Fit Tao Chicken, danie z ryżem i chrupiącymi polędwiczkami, z warzywami przygotowywanymi na parze.

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner

Standard lub ekspres

Koncept chce się rozwijać i w dużych, i w mniejszych miastach. Na tych ostatnich rynkach – według franczyzodawcy – sprawdzi się zwłaszcza format Felix Chicken Express, prowadzony w kontenerze lub przyczepie gastronomicznej. Takie przyczepy i kontenery franczyzodawca dostarcza w pełni wyposażone i gotowe do pracy. Koszt przyczepy to min. 300 tys. zł, kontenera min. 350 tys. zł. Format Felix Chicken Express działa tylko w modelu take away (latem można wystawić kilka stolików dla gości). Ma nieco uproszczone menu, w porównaniu ze standardowym formatem Felix Chicken.

W formacie standardowym Felix Chicken można otworzyć lokal stacjonarny lub modułowy. Ten ostatni jest zbudowany z kontenerów, dostarczanych przez franczyzodawcę. Może stanąć w miejscu, gdzie nie ma możliwości wynajęcia lokalu stacjonarnego. Jego koszt to min. 400 tys. zł, już z pełnym wyposażeniem.

– Natomiast w przypadku tradycyjnego lokalu stacjonarnego kwota inwestycji zaczyna się od 16 tys. zł (w przypadku leasingu) lub 160 tys. zł (bez leasingu) i obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni, w tym maszyny, meble i akcesoria – dodaje Łukasz Pyszczak.

Wsparcie od franczyzodawcy

Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 6 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 850 zł oraz 1,8 proc. od obrotu na marketing.

– Oferujemy wsparcie na każdym etapie: przed, w trakcie i po otwarciu lokalu – zapewnia Łukasz Pyszczak. – Wsparcie obejmuje m.in. dobór konceptu, projekty technologiczne, kalkulacje, systemy zarządzania i sprzedaży, pomoc w uzyskaniu leasingu oraz wybór urządzeń. Franczyzobiorcy otrzymują też pełne know-how, dostęp do sprawdzonych produktów i dostawców oraz indywidualnego opiekuna.

Franczyzodawca podkreśla, że rentowność biznesu zależy od wielu czynników, w tym lokalizacji, zaangażowania franczyzobiorcy oraz skuteczności wdrożenia modelu biznesowego.

– Dzięki naszemu wsparciu i sprawdzonym strategiom, franczyzobiorcy mogą oczekiwać szybkiego osiągnięcia rentowności, zazwyczaj w ciągu pierwszych kilku miesięcy działalności – dodaje Łukasz Pyszczak.

 

WIZYTÓWKA FELIX CHICKEN

Sieć lokali z kurczakiem w panierce. Istnieje od 2001 roku, od 2013 udostępnia licencję na biznes.

  • inwestycja od 160 tys. zł (16 tys. zł przy skorzystaniu z leasingu)
  • 2 modele biznesu
  • opłata wstępna 6 tys.

Monika Wojniak-Żyłowska
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €