Nie lubię, gdy biznes mnie nudzi

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Sylwester Cacek zaczynał od sklepu z zabawkami, później m.in. zbudował Dominet Bank, a 15 lat temu kupił Sfinksa. Zmienił wówczas radykalnie branżę, w której działał, ale – jak sam mówi – lubi wyzwania. I choć niektórzy wróżyli Sfinksowi rychły upadek, to przetrwał różne perturbacje, w tym pandemię, która pogrzebała wiele lokali gastronomicznych.

Jak otworzyć franczyzę w gastronomii?

Gastronomia to niełatwa branża, która łączy w sobie handel i usługi. Do tego otwarcie restauracji to spora inwestycja. Dzięki franczyzie może być ona jednak mniejsza. Restauracje Sphinx to rozpoznawalna polska marka, która przez wiele lat wypracowywała sobie know how i procedury działania. Od lat rozwija się też poprzez franczyzę.

O tym, jak prowadzić restaurację, aby i goście byli zadowoleni i przedsiębiorca czerpał z tego zyski, Sylwester Cacek opowiedział Arkadiuszowi Słodkowskiemu.

Z rozmowy dowiecie się m.in.:

  • Czy w biznesie jest się samotnym?
  • Czy prezesa można przekonać do swoich racji?
  • Co powinien zawierać statut spółki?
  • Jaka energia napędza Sylwestra Cacka?
  • Czy gastronomia jest trudniejsza niż bankowość?
  • Czy prezes Sfinksa układa menu?
  • Ile kosztuje franczyza Sphinxa?
  • O czym marzy Sylwester Cacek?

W programie "Firma" nie tylko obejrzycie rozmowy ze znanymi przedsiębiorcami, którzy opowiadają o swojej drodze do sukcesu, ale też poznacie różne pomysły na biznes. Aby nie przegapić kolejnych odcinków, najlepiej zasubskrybować nasz kanał Franchising-PL.

Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €