Sieci barów kawowych budują sobie rynek w Polsce
Sieci barów kawowych rozwijają się w Polsce bardzo intenywnie Specjaliści uważają, że koniunktura w branży potrwa jeszcze 7 - 10 lat. Dlatego naszym rynkiem interesują się znane marki zagraniczne.
Inwestowanie w sieci kawiarenek na szerszą skalę rozpoczęło się w Polsce trzy lata temu.
- Po telefonii komórkowej, sieci małych lokali gastronomicznych są podobno jedną z najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki. Ta tendencja nie omija Polski. Szukanie lokalizacji przy ul. Marszałkowskiej w Warszawie zajęło nam dwa lata i to właśnie brak miejsc jest jednym z największych problemów inwestorów – powiedział Pulsowi Biznesu Adam Ringer, współwłaściciel Green Cofee, budowanej w Polsce sieci barów kawowych.
Grunt to lokalizacja
Najważniejsze w przypadku rozpoczęcia tego typu działalności jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji.
- Podstawowy czynnik zapewniający sukces to umieszczenie kawiarni tam, gdzie przewija się bardzo dużo potencjalnych klientów. Naturalnymi dla kawiarni miejscami są główne ulice handlowe, historyczne dzielnice, okolice szkół wyższych czy centrów biznesowo - biurowych– powiedział Pulsowi Biznesu Aleksander Skirmuntt, dyrektor biura nieruchomości Emmerson.
Cena wynajmu uzależniona jest od prestiżu ulicy, powierzchni lokalu i czasu trwania umowy. W przypadku Nowego Światu w Warszawie może ona dochodzić nawet do 90 USD za 1 mkw. miesięcznie. Właściciele kawiarni poszukują wolnych powierzchni również w galeriach handlowych.
W tym przypadku ważne jest, aby bar kawowy znajdował się w miejscu, przez który cały czas przechodzą klienci. Idealne są narożniki, przecięcia głównych ciągów komunikacyjnych i sąsiedztwo popularnych sklepów. Wynajem powierzchni jest stosunkowo drogie, gdyż są to najlepsze części galerii. Cena wywoławcza waha się w granicach 25 – 50 EUR za 1 mkw. miesięcznie i zależy od miasta, galerii, czasu trwania umowy i powierzchni–wyjaśnia Pulsowi Biznesu Michał Pajewski, negocjator w dziale powierzchni handlowych w Cushman & Wakefield Healey & Baker.
Miejscami, które dają kawiarenkom szanse na powodzenie, są także nowoczesne biurowce. W takim przypadku lokal może być ogólnodostępnym miejscem spotkań z wejściem od ulicy, przeznaczonym tylko dla pracowników i gości firm działających w budynku.
- W innym przypadku na większe powodzenie może liczyć ta sieć, która oprócz kawy i ciastek ma w ofercie również gorące posiłki– mówi Pulsowi Biznesu Aleksander Skirmuntt.
Wielkość i kształt
Aby lokal spełnił pokładane w nim nadzieje, musi spełnić dodatkowe warunki: kształt umożliwiający ustawienie jak największej liczby stolików i niezbyt duża powierzchnia w stosunku do liczby miejsc.
Najczęściej poszukiwana powierzchnia waha się między 50 a 150 mkw. Lokal nie powinien mieć w środku żadnych ścian nośnych ani filarów, których nie można usunąć podczas adaptacji. Dobrze gdy właściciel przy ładnej pogodzie ma możliwość wystawienia stolików na zewnątrz. Pozwala to nie tylko zwiększyć liczbę miejsc, ale i reklamować placówkę. Lokal powinien też spełniać wymagania sanitarne, np. mieć dwa wejścia w tym jedno od zaplecza, odpowiednie ujęcie wody, węzeł sanitarny dla pracowników i gości.
W związku ze zmniejszaniem się liczby sklepów na głównych ulicach miast, często ich miejsce zajmują kawiarenki i małe lokale gastronomiczne. W Warszawie całe ulice zaczynają specjalizować się w takiej działalności. Można wśród nich wymienić Nowy Świat, Chmielną, Szpitalną, ulicą Zgoda czy Starówkę.
Kto i komu parzy kawę
Główni gracze na rynku wciąż jeszcze mają stosunkowo niewiele lokali. Najwięksi z nich – Coffee Heaven i Tchibo mają w tej chwili 12 i 10 punktów. Oprócz nich, na rynku działają jeszcze m.in. Nescafe, Coffee Heaven, Mercer`s, Stoney Point Java, Coffee Time. Krążą pogłoski o zainteresowaniu się Polską przez sieci: Starbucs, Costa Coffee Boutique, Coffee Republic czy Pret a Manger.
Przewiduje się, że biznes kawowy jeszcze przez 7 – 10 lat będzie wykazywał w Polsce tendencję wzrostową.
Więcej: Agnieszka Janas, Puls Biznesu, 25 marca 2003Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

