Sushi bez ryby

Wegańska wersja
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Marka Cudo Vegan Sushi wystartowała w ubiegłym roku, wbrew pandemii i utrudnieniom, w jakich działała i działa gastronomia.

– Cudo Vegan Sushi ma na celu wypełnienie luki na rynku kompleksowych usług gastronomicznych na bazie roślin. Naszą wizją jest celebrowanie nowatorskiej kuchni sushi, w pięknym otoczeniu, bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego – tłumaczą Mateusz Łuczyński oraz Mateusz Kędzierski, właściciele Cudo Vegan Sushi. – Nie używamy ryb i owoców morza. Przemysł sushi historycznie wyrządził wiele szkód naszym oceanom. Chcemy działać inaczej.

Warunki dla franczyzobiorców

Koncept chce mieć po jednej lokalizacji w każdym mieście liczącym powyżej 100 tys. mieszkańców. Co oznacza w sumie minimum 20 restauracji. Franczyzodawca nie zamyka się jednak tylko na rynek Polski. Szuka też lokalizacji np. Pradze i Berlinie.

Kwota inwestycji mieści się w przedziale od 80 do 110 tys. zł. Lokal na restaurację powinien mieć od 50 do 70 m2 powierzchni. Franczyzobiorca sam powinien go znaleźć, choć może się zdarzyć że licencjodawca będzie mógł polecić jakąś lokalizację.

Jednorazowa opłata licencyjna za wejście do sieci to 15 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od obrotu. Czas zwrotu z inwestycji franczyzodawca szacuje na 2 lata.

– Przy naszym koncepcie food cost jest bardzo atrakcyjny, wynosi 10-15 proc. – zaznaczają franczyzodawcy.

Oprócz restauracji jest też możliwe otwarcie formatu mini, w food courcie galerii handlowej.

Plany rozwojowe

Na razie koncept ma jeden autorski lokal własny, w Poznaniu. W tej chwili trwają pracę związane z podpisaniem umowy franczyzowej w Warszawie oraz przygotowaniem lokalizacji we Wrocławiu. Otwarcie tych restauracji jest przewidziane na wiosnę.

– W czasie lockdownu gastronomii działamy w dostawie – podkreślają franczyzodawcy. – Jesteśmy obecni na wszystkich możliwych w Polsce portalach dowozowych oraz na bieżąco wspieramy skutecznie kanał delivery reklamami i wydarzeniami w social mediach.

 

WIZYTÓWKA CUDO VEGAN SUSHI

Restauracje z wegańskim sushi.

  • kwota inwestycji 80-110 tys. zł
  • opłata licencyjna 15 tys. zł
  • zwrot z inwestycji 2 lata
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €