Pizzeriom rosną obroty

Waldemar Mazur, franczyzodawca Pizza Factory
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Koncept Pizza Factory funkcjonuje na rynku od 2009 roku. Pod tym szyldem działają pizzerie pracujące tylko na dowóz, co w obecnej sytuacji jest idealnym rozwiązaniem.

– W pandemii pizza w dowozie sprawdza się świetnie. Co widać po naszych obrotach, które sporo wzrosły w ubiegłym roku – podkreśla Waldemar Mazur, franczyzodawca marki Pizza Factory.

Wydatki na inwestycję

Koncept ma w tej chwili dwa lokale własne i siedem franczyzowych. Najnowszy powstał w styczniu tego roku, w Bydgoszczy. Następne otwarcie jest w planach na marzec.

– Nasz obecny franczyzobiorca otworzy swój drugi już lokal – dodaje Waldemar Mazur.

Całkowita inwestycja w pizzerię – według zapewnień franczyzodawcy – powinna zamknąć się maksymalnie w kwocie 100 tys. zł. Na sam sprzęt potrzeba ok. 45 tys. zł, kolejne wydatki to remont lokalu i zakup samochodów. Na start wystarczą dwa auta, ale licencjodawca podkreśla, że zwykle już w pierwszym miesiącu pracy franczyzobiorcy dokupują trzecie.

Standardowo jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 10 tys. zł netto.

– Jednak zdecydowaliśmy, że pierwszych dziesięciu franczyzobiorców jest z niej zwolnionych, co pozwala obniżyć wydatki na starcie – mówi Waldemar Mazur.

Biznes wymaga troski

Pizza Factory chce otwierać pizzerie w miastach liczących od 20 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy otrzymują wyłączność terytorialną. W przypadku mniejszych ośrodków jedna pizzeria wykonuje dowozy na całe miasto. Natomiast większe miasta są dzielone na kilka części. Licencjodawca pomaga też w znalezieniu lokalu, weryfikacji rynku pod względem konkurencji, przy przygotowaniu lokalu, zapewnia wsparcie marketingowe, szkolenia przygotowujące do pracy w gastronomii.

– Pracownicy franczyzowych pizzerii przyjeżdżają do nas do centrali na dwudniowe szkolenie. Później nasz pracownik jedzie do lokalu franczyzowego na kilka dni przed otwarciem i zostaje też kilka dni po – wyjaśnia Waldemar Mazur. – Przez cały czas jesteśmy też do dyspozycji franczyzobiorcy.

Licencjodawca zaleca, aby franczyzobiorca poświecił biznesowi dużo czasu. Nie musi sam pracować w lokalu, ale powinien nad wszystkim czuwać. 

– Zdarzało się niestety, że po bardzo dobrym starcie franczyzobiorca odpuszczał sobie pilnowanie firmy, co odbijało się na obrotach. Biznes sam się nie będzie kręcił, wymaga czasu i troski – podkreśla Waldemar Mazur.

 

WIZYTÓWKA PIZZA FACTORY

Sieć pizzerii działających w dowozie.

  • 9 lokali
  • miesięczna opłata franczyzowa: 1 tys. zł netto
  • miasta od 20 tys. mieszkańców
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €