Zyski z cateringu

Do końca tego roku franczyzodawca Fitkuriera zamierza otworzyć ok. 15 placówek. Ile można zarobić w tym biznesie?
Fitkurier to nowa sieć z dietą cateringową, która rozpoczęła rozwój franczyzowy pod koniec 2019 roku.
– Koncentrujemy się na dużych miastach powyżej 50 tys. mieszkańców, ale potencjał jest również w nieco mniejszych miejscowościach, gdzie także rośnie świadomość zdrowego odżywiania się – mówi Marcin Ciesielski, współwłaściciel marki Fitkurier.
Najpierw inwestycja, potem zyski
Koszt inwestycji w punkt Fitkurier wynosi ok. 80 tys. zł. Tyle trzeba mieć w gotówce. Pozostałą część można sfinalizować z kredytu, leasingu lub dotacji.
– Otwarcie placówki trwa zazwyczaj dwa miesiące lub, w przypadku gdy franczyzobiorca dysponuje już działającą kuchnią, jedn miesiąc. Czas zwrotu zainwestowanej gotówki szacujemy na 12 – 16 miesięcy. Koncept testowaliśmy na własnym punkcie przez rok i wszystkie dane są wynikiem tego, jak funkcjonował. Długo przygotowywaliśmy się do franczyzy. Chcieliśmy mieć pewność, że nasi partnerzy wchodzą w sprawdzony koncept, dlatego poświęciliśmy na ten proces kilka lat – zaznacza Marcin Ciesielski.
Do końca tego roku koncept zamierza otworzyć ok. 15 placówek. Jak szacuje franczyzodawca, po roku działalności standardowy punkt Fitkuriera powinien generować ok. 20-40 miesięcznego zysku, w zależność od ilości sprzedanych abonamentów oraz konsekwencji franczyzobiorcy w kontroli kosztów.
– Jest to realny wynik ponieważ franczyzobiorcy, zanim uruchomią biznes otrzymują od nas wstępną bazę klientów, która jest efektem pracy zespołu marketingu i informatyków naszej firmy. W ten sposób placówki zarabiają już od pierwszego dnia działalności – podkreśla Marcin Ciesielski.
Firma rozpoczyna intensywną kampanię promocyjną każdego punktu co najmniej miesiąc przed jego otwarciem. Dzięki temu franczyzobiorcy mają stały dopływ nowych klientów.
Franczyzodawca dodaje, że w niektórych okresach roku sprzedaż usług wrasta nawet o 70 proc. , w porównaniu ze „standardowymi” miesiącami. Przykładem jest czas zaraz po Nowym Roku, kiedy to ludzie - prawdopodobnie zmotywowani postanowieniami noworocznymi - przechodzą na dietę.
– To dobry moment na pozyskiwanie nowych klientów oraz franczyzobiorców, zmotywowanych do zmiany życia zawodowego i inwestycji we własną firmę wraz z Nowym Rokiem – wyjaśnia Marcin Ciesielski.
Marcin Ciesielski jest również właścicielem jednej z największych w Polsce sieci pizzerii Stopiątka. Aktualnie pod jej marką funkcjonuje ok. 160 placówek.
WIZYTÓWKA MARKI FITKURIER
Firma specjalizująca się w cateringu dietetycznym.
FITKURIER W 2019 ROKU
- 1 jednostka własna
- 2 jednostki franczyzowe
- koszt inwestycji ok. 80 tys. zł
See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...