Zyski z cateringu

Kasa na start
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Fitkurier to nowa sieć z dietą cateringową, która rozpoczęła rozwój franczyzowy pod koniec 2019 roku.
– Koncentrujemy się na dużych miastach powyżej 50 tys. mieszkańców, ale potencjał jest również w nieco mniejszych miejscowościach, gdzie także rośnie świadomość zdrowego odżywiania się – mówi Marcin Ciesielski, współwłaściciel marki Fitkurier.

Najpierw inwestycja, potem zyski

Koszt inwestycji w punkt Fitkurier wynosi ok. 80 tys. zł. Tyle trzeba mieć w gotówce. Pozostałą część można sfinalizować z kredytu, leasingu lub dotacji.
– Otwarcie placówki trwa zazwyczaj dwa miesiące lub, w przypadku gdy franczyzobiorca dysponuje już działającą kuchnią, jedn miesiąc. Czas zwrotu zainwestowanej gotówki szacujemy na 12 – 16 miesięcy. Koncept testowaliśmy na własnym punkcie przez rok i wszystkie dane są wynikiem tego, jak funkcjonował. Długo przygotowywaliśmy się do franczyzy. Chcieliśmy mieć pewność, że nasi partnerzy wchodzą w sprawdzony koncept, dlatego poświęciliśmy na ten proces kilka lat – zaznacza Marcin Ciesielski.

Do końca tego roku koncept zamierza otworzyć ok. 15 placówek. Jak szacuje franczyzodawca, po roku działalności standardowy punkt Fitkuriera powinien generować ok. 20-40 miesięcznego zysku, w zależność od ilości sprzedanych abonamentów oraz konsekwencji franczyzobiorcy w kontroli kosztów.
– Jest to realny wynik ponieważ franczyzobiorcy, zanim uruchomią biznes otrzymują od nas wstępną bazę klientów, która jest efektem pracy zespołu marketingu i informatyków naszej firmy. W ten sposób placówki zarabiają już od pierwszego dnia działalności – podkreśla Marcin Ciesielski.
Firma rozpoczyna intensywną kampanię promocyjną każdego punktu co najmniej miesiąc przed jego otwarciem. Dzięki temu franczyzobiorcy mają stały dopływ nowych klientów.

Franczyzodawca dodaje, że w niektórych okresach roku sprzedaż usług wrasta nawet o 70 proc. , w porównaniu ze „standardowymi” miesiącami. Przykładem jest czas zaraz po Nowym Roku, kiedy to ludzie - prawdopodobnie zmotywowani postanowieniami noworocznymi - przechodzą na dietę.
– To dobry moment na pozyskiwanie nowych klientów oraz franczyzobiorców, zmotywowanych do zmiany życia zawodowego i inwestycji we własną firmę wraz z Nowym Rokiem – wyjaśnia Marcin Ciesielski.

Marcin Ciesielski jest również właścicielem jednej z największych w Polsce sieci pizzerii Stopiątka. Aktualnie pod jej marką funkcjonuje ok. 160 placówek.

 

WIZYTÓWKA MARKI FITKURIER

Firma specjalizująca się w cateringu dietetycznym.

FITKURIER W 2019 ROKU

  • 1 jednostka własna
  • 2 jednostki franczyzowe
  • koszt inwestycji ok. 80 tys.
Author
Magdalena Kurda
doradca we franczyzie

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €