Zyski bez cukru i glutenu
Inwestycja w cukiernię Fit Cake to wydatek rzędu 50-100 tys. zł. Gdzie warto otworzyć taki biznes?
Fit Cake to cukiernia połączona z zakładem produkcyjnym, w której na miejscu wypieka się ciasta, torty, batony, przygotowuje desery, śniadania itp. Całe menu jest bez glutenu, bez cukru i – jak podkreśla franczyzodawca – bez złych kalorii. Do każdego produktu dołączana jest informacja o jego składzie, kaloryczności oraz zawartości makroskładników.
– Naszych klientów można podzielić na kilka grup. Po pierwsze to alergicy, po drugie osoby, które dbają o formę, a po trzecie ludzie majętni, których stać na to, by wydać większe kwoty na zdrową żywność – podkreśla Ewelina Choińska z Fit Cake. – Oprócz tego są też osoby, które ze względu na modę chcą zrobić sobie zdjęcie na Instagrama w takich miejscach, oznaczyć się na Facebooku. To nigdy nie będą nasi stali klienci, ale za to zapewniają nam bezpłatną promocję w social mediach.
Obecnie sieć ma 10 lokali, kolejne sześć jest w budowie. Franczyzobiorcy marki dostają wyłączność na określony teren. Mogą na nim otwierać kolejne lokale. Jeśli ktoś inny chciałby to zrobić, musi uzyskać zgodę pierwszego franczyzobiorcy, który w takim przypadku może też liczyć na procent od przychodów nowego partnera sieci. Cukiernie powstają zarówno w dużych miastach, jak np. Wrocław, jak i w mniejszych – np. w Skierniewicach.
– Wielkość miasta nie jest najważniejsza, bardziej istotna jest liczba potencjalnych klientów, konkurencja na rynku, i to nie w branży wypieków w ogóle, ale wypieków takich jak nasze, czyli zdrowych, dietetycznych – podkreśla Ewelina Choińska.
Na cukiernię potrzebny jest lokal wielkości min. 60-70 m2, najlepiej w centrum miasta, z wejściem z ulicy i parkingiem w pobliżu, aby klientom łatwo było odbierać zamówienia. Według szacunków franczyzodawcy, w zależności od stanu wyjściowego pomieszczeń, konkretnej lokalizacji, na inwestycję należy przeznaczyć 50-100 tys. zł. W tej kwocie zawiera się także opłata za przystąpienie do sieci. Lokale nie muszą wyglądać identycznie, ale są pewne elementy spójne, np. pastelowe kolory, skandynawska stylistyka wnętrza. Licencjodawca udostępnia wzory aranżacji cukierni, pomaga zrobić konieczne modyfikacje projektowe, przygotować dokumentację dla Sanepidu.
Franczyzobiorcy przechodzą dwudniowe szkolenie. Dostają receptury wszystkich pozycji z oferty, ich dokładny skład, opis tego jak duże powinny być porcje, jaką mieć kaloryczność itd. Licencjobiorcy otrzymują też listę produktów, z jakich powinni korzystać. Mogą szukać dostawców na własną rękę lub korzystać ze zbiorowych zakupów, robionych przez franczyzodawcę dla całej sieci.
Opłata franczyzowa może mieć różne formy. Można wybrać płatność roczną, w wysokości 2,5 tys. zł, albo miesięczne: 2 proc. od obrotu lub 300 zł.
– Otwarcie naszej cukierni to zawsze jest spore wydarzenie na lokalnym rynku – zapewnia Ewelina Choińska. – W jednej z placówek w dniu otwarcia wydaliśmy 650 paragonów. Oczywiście nie codziennie lokal obsłuży 600 osób, ale wiele z nich bwędzie regularnie wracać.
Ok. 30 proc. sprzedaży cukierni do produkcja na zamówienie. W lokalach można też organizować imprezy okolicznościowe, np. urodziny, wieczory panieńskie. Franczyzodawca proponuje również licencjobiorcom poszerzenie oferty o drugą markę – catering dietetyczny „Kura domowa”. Nie wymaga to dodatkowej inwestycji, posiłki można przygotowywać w tym samym lokalu, co wypieki cukiernicze. Trzeba natomiast zatrudnić jedną osobę więcej do ich gotowania.
– W cateringu dodatkowo przygotowujemy dwa posiłki mięsne, a dzienny jadłospis uzupełniamy produktami z oferty Fit Cake – wyjaśnia Ewelina Choińska. – Przy takim rozwiązaniu dochody z cateringu pozwalają na opłacenie wszystkich kosztów związanych z prowadzeniem biznesu, a obroty z cukierni są już czystym zyskiem.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

