Dobry miesiąc dla spaghettii

Pieniądze na start
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Najnowsze lokale marki Makarun Spaghetti and Salad powstały w Łodzi, Kaliszu oraz Bydgoszczy.
– Pierwszy weekend mamy za sobą i przyznam, że nie spodziewałem się, że pójdzie nam aż tak dobrze – mówi Patryk Grygorczuk, menedżer Makaruna w Bydgoszczy. – W dniu otwarcia nakarmiliśmy pond pół tysiąca ludzi. W kolejne dni też było powyżej setki gości. Około połowę naszych klientów stanowią ludzie młodzi. Zjawiają się głównie wieczorami, kiedy wyruszają na miasto. Natomiast popołudniami stołują się u nas przeważnie rodziny z dziećmi czy pracownicy biur.

Jak szacuje franczyzodawca, inwestycja w stacjonarny lokal franczyzowy Makaruna powinna zmieścić się w widełkach od 110 do 190 tys. zł netto. Ale sieć przygotowała też tańszy format, dla inwestorów o mniej zasobnych portfelach. To przenośne pawilony o powierzchni 16 m2. Koszt uruchomienia tego modelu wynosi ok. 100 tys. zł. Ten format – jak zapewnia licencjodawca  sprawdza się np. przy dworcach, stacjach metra, ruchliwych centrach handlowych. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 16 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 800 zł plus 4 proc. od obrotu, do tego dochodzi opłata marketingowa w wysokości 333 zł.
W ostatnim czasie koncept przeszedł spore zmiany. Pod koniec ubiegłego roku marka zainwestowała w opracowanie nowego designu. Unowocześniła logo, zmieniła wystrój lokali, wprowadziła w niektórych z nich live cooking, „odchudziła” nieco swoje dania. Właściciele przyznają, że było to przygotowanie do ekspansji w bardziej wymagających lokalizacjach. Zmiany miały na celu także pozyskanie nowych grup klientów i zdystansowanie się nieco od wizerunku spaghetterii dla studentów (takie właśnie są korzenie konceptu).

Makarun ma obecnie 27 spaghetterii w 16 miastach. Marka zapowiada kolejne otwarcia, i to nie tylko w Polsce. Jeszcze w czerwcu ruszy pierwszy punkt w Algierii. Latem zostanie uruchomiony nowy lokal w Lublinie. Natomiast już we wrześniu odbędzie się otwarcie Makaruna w Dubaju, w nowym pasażu handlowo-gastronomicznym The Pointe Jumeirah, wybudowanym na największej z trzech sztucznych wysp, usypanych na wodach Zatoki Perskiej, czyli na Palmie Jumeirah. Trwają też rozmowy z przedsiębiorcami z Czech i Rumunii.

Poza rozwijaniem sieci franczyzowej, marka otwiera także punkty własne w Krakowie. Pierwszy powstał w centrum biurowym Orange Office Park w Krakowie.

Na początku tego roku inwestorem strategicznym marki Makarun Spaghetti and Salad został Gastromall Group.

Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €