Plany z rozmachem
Franczyzodawca Lodolandii, Kołacza na Okrągło i Bafry Kebab rozwija swoje sieci w siedmiu krajach Europy. W Polsce planuje podpisać kolejne 100 umów franczyzowych do połowy roku.
Firma rozwija trzy koncepty franczyzowe – Lodolandię, Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab. Wśród nich prym wiedzie Lodolandia. Od początku ubiegłego roku można łączyć sprzedaż lodów i kołaczy w jednej przyczepie Lodolandia & Kołacz na Okrągło. Od wiosny do jesieni w ofercie są lodowe przysmaki i gofry, a od jesieni do końca zimy ciepłe kołacze. – Placówka jest ta sama. Przechodzi tylko rebranding, który polega m.in. na wymianie wyposażenia. Maszynę do lodów zastępuje sprzęt do wypieku kołaczy. Cały proces trwa zaledwie kilka godzin – opowiada Marcin Olesiak. W ten sposób firmie udało się zerwać z sezonowością, dzięki czemu jej franczyzobiorcy zarabiają przez 12 miesięcy. Koszt inwestycji w tego typu punkt wynosi 139 tys. zł. Pojedyncza placówka może generować nawet do kilkudziesięciu tysięcy złotych miesięcznie, co oznacza szybki zwrot inwestycji.
Rozwój w Polsce jest już na tyle dynamiczny, że firma od 2018 roku coraz odważniej wkracza na rynki zagraniczne. Koncept bardzo dobrze przyjął się już w Niemczech, na Słowacji i w Wielkiej Brytanii. Punkty sprzedaży działają pod międzynarodową marką Ice and Roll (Lodolandia) i Cake and Roll (Kołacz na Okrągło). – Właśnie zaczęliśmy działalność we Francji w Nicei, na hiszpańskiej Majorce, w Irlandii i w Austrii. W sumie za granicą mamy już ponad 40 punktów sprzedaży. Lokujemy je m.in. przy centrach handlowych, tak samo jak w Polsce – mówi Marcin Olesiak, prezes Sweet Gallery.
Jeszcze w tym roku firma zamierza wystartować w Czechach, Szwecji, na Ukrainie i na Litwie. Spółka prowadzi rozmowy z potencjalnymi partnerami z tych właśnie krajów. W sezonie wiosenno-letnim spółka szacuje, że uruchomi za granicą 50 przyczep. Jak zapewnia prezes Sweet Gallery, do firmy spływają zapytania dotyczące współpracy z coraz to nowych krajów, nawet spoza Europy. – Potencjalni partnerzy pojawiają się z tak dalekich stron jak Bahrajn czy nawet Australia. Na razie jednak skupiamy się na bliższych kierunkach, ale jeśli nasz koncept sprawdzi się w Europie, prawdopodobnie skusimy się na rozwój na innych kontynentach – mówi Marcin Olesiak.
Sweet Gallery ma na swoim koncie już ponad 600 punktów sprzedaży. – Rozwój za granicą na pewno wzmocni naszą pozycję w Polsce. Jeszcze trudno to oszacować, natomiast liczymy, że w ciągu dwóch lat urośniemy do 1 000 placówek – mówi Marcin Olesiak.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


