Sushi ma się dobrze
Koku Sushi w ubiegłym roku otworzyło sześć lokali. Ile trzeba zainwestować w sushi-bar lub restaurację?
Koku Sushi prowadzi tylko dwa lokale własne. Pozostałe 18 to placówki franczyzowe.
– Miniony rok był dla naszej sieci bardzo korzystny. Otworzyliśmy sześć nowych restauracji: w Łodzi, Łomży, Krakowie, Białymstoku, Wałbrzychu i Katowicach. W sumie pod szyldem Koku Sushi działa obecnie 20 lokali w 17 miastach Polski. Żadna z naszych restauracji nie została do tej pory zamknięta i wszystkie zakończyły rok na plusie – mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka Koku Sushi. – Z naszych obserwacji wynika, że sushi przestało być daniem dla określonych grup czy dla koneserów. Przychodzą do nas coraz młodsi klienci, wielu z nich to nastolatki.
Model do wyboru
Lokale Koku Sushi otwierane są w różnej wielkości miastach. Można je znaleźć w aglomeracjach, jak Warszawa czy Kraków. Ale franczyzodawca chętnie widzi swój szyld także w mniejszych ośrodkach.
– Konkurencja w największych miastach jest dość duża. Dlatego coraz chętniej kierujemy się do mniejszych miejscowości, liczących ponad 60 tys. mieszkańców, szczególnie do takich, w których będziemy pierwszą restauracją serwującą sushi – wyjaśnia Urszula Olechno. – Istnieje możliwość, by franczyzobiorcom z miast liczących mniej niż 150 tys. mieszkańców zapewnić wyłączność.
Jeśli chodzi o wybór konkretnej lokalizacji, to – jak twierdzi franczyzodawca – wszystko zależy do specyfiki miejsca. Zwykle sprawdza się lokalizacja w centrum miasta, na starówce, przy ruchliwym deptaku czy rynku.
– Ale zawsze trzeba wziąć po uwagę wiele czynników, z których jednym z najważniejszych jest czynsz – podkreśla współwłaścicielka Koku Sushi. – Być może korzystniej byłoby na przykład wynająć lokal w jednej w uliczek w pobliżu rynku, gdzie opłaty za lokal są mniejsze. Warto posprawdzać różne warianty. Nasze sushi-bary dobrze funkcjonują też na dużych miejskich osiedlach, w galeriach handlowych i biznesowych częściach miast, jednak każdy przypadek zawsze należy rozpatrzyć indywidulanie. W kwestii wyboru lokalu polegamy na franczyzobiorcy, który najlepiej zna lokalny rynek i wie gdzie mieszkańcy miasta lubią spędzać wolny czas. W każdym przypadku jednak musimy zaakceptować wybraną lokalizację. Sprawdzamy czy w wybranym pomieszczeniu da się zorganizować zaplecze kuchenne, czy lokal spełnia wymogi Sanepidu, albo da się łatwo do nich dostosować, czy ma wszystkie niezbędne przyłącza.
Franczyzobiorcy mają do wyboru dwa formaty lokali: klasyczny sushi bar i restaurację w wersji premium, z alkoholami wysokoprocentowymi i możliwością organizowania większych imprez, np. biznesowych lunchy, uroczystości rodzinnych. Na bar sushi wystarczy lokal o powierzchni 80 m2 (optymalnie 90-100 m2). Na wersję premium potrzeba 120-150 m2.
Koszt inwestycji zależy od wybranego formatu i czy trzeba dostosować lokal do potrzeb gastronomii. Na start na pewno trzeba posiadać kapitał w wysokości 150-200 tys. zł. W przypadku restauracji premium należy liczyć się z wydatkiem rzędu 450 tys. zł. Jednorazowa oplata licencyjna wynosi 25 tys. zł. Comiesięczna opłata franczyzowa to 2,5 tys. zł (niezależnie od formatu). Nie ma opłat marketingowych.
– Oprócz wsparcia przy wyborze lokalizacji oferujemy też pomoc w zakresie doboru wyposażenia, opracowana aranżacji wnętrza, przygotowania projektów technologicznych i wymaganej dokumentacji. Oferujmy też czterotygodniowe szkolenie pracowników, podczas którego poznają receptury i uczą się przyrządzania naszych dań – wylicza Urszula Olechno. – Po starcie lokalu jesteśmy na bieżąco w kontakcie, korygujemy błędy, doradzamy i wspieramy. Prowadzimy też regularną kontrolę jakości we wszystkich lokalach. Obejmujemy naszych partnerów ogólnosieciowymi akcjami marketingowymi.
Dobry kontakt z klientem
Od kandydatów na franczyzobiorców franczyzodawca nie oczekuje doświadczenia w gastronomii. Licencjodawca podkreśla jednak, że ważne są pewne cechy osobowościowe.
– W pracy w gastronomii lepiej sprawdzają się osoby łatwo nawiązujące kontakt z ludźmi, towarzyskie, opanowane. Atmosfera w lokalu często jest równie ważna jak jego wystrój czy menu, a tworzą ją przede wszystkim pracujący w nim ludzie – uważa Urszula Olechno. – Zainteresowani rozpoczęciem działalności powinni się też nastawić na to, że przez pierwsze miesiące, zanim lokal zaistnieje w lokalnej świadomości i zyska stałych klientów, trzeba być w nim niemal dzień i noc. Muszą liczyć się tym, że będzie to bardzo intensywny i pracowity okres.
Franczyzodawca zapewnia, ze lokale stają się rentowne dość szybko, nawet już po dwóch miesiącach od uruchomienia. Na ten rok koncept ma już zaplanowane trzy kolejne otwarcia: w Grudziądzu, Gnieźnie i Szczecinie.
– Prowadzimy rozmowy z kolejnymi pięcioma partnerami – dodaje Urszula Olechno. – Mamy też wiele zapytań z zagranicy, głównie z Czech, Anglii i Litwy.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


