Licencja bez glutenu
Bistro połączone z piekarnią, na dodatek serwujące bezglutenowe produkty – to pomysł na biznes pod szyldem Zdrowa Micha. Gdzie się może sprawdzić?
Zdrowa Micha to koncept rodzinny.
– Inspiratorem i motorem pomysłu jest moja żona – mówi Piotr Urbanowicz, franczyzodawca Zdrowej Michy. – Zawsze chciała produkować zdrową żywność, sama w pewnym momencie miała podejrzenie o nietolerancję glutenu.
Państwo Urbanowiczowie postanowili więc stworzyć miejsce, bezpieczne dla osób nie tylko „bezglutenowych”, ale też z wszelkimi innymi nietolerancjami pokarmowymi (np. laktozy) oraz takich, które chcą jeść zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki. I tak w Białymstoku powstała Zdrowa Micha. Podstawą menu bistro są sałatki, przygotowywane przez dietetyka, na bazie warzyw, owoców, kasz i ziaren.
– Już same ich nazwy wskazują, jakie mają właściwości, np. sałatka na zły cholesterol – opowiada Piotr Urbanowicz. – Ale oprócz tego zawsze dajemy gościom widokówki, ze zdjęciem zamówionej przez nich sałatki, opisem jej działania, składników i bilansem energetycznym.
Do sałatek serwowane jest bezglutenowy chleb, wypiekany na miejscu. Oczywiście można go też kupić do domu.
– Ma dobry, prosty skład, bez żadnych dodatków chemicznych – zapewnia franczyzodawca. – Oparty jest na mące gryczanej i jaglanej, przygotowujemy go w sześciu rodzajach.
Bistro z certyfikatem
Zdrowa Micha ma certyfikat „Menu bez glutenu”, nadawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Franczyzobiorcy muszą mieć świadomość ograniczeń, jakie się z tym wiążą.
– Lokal musi być całkowicie wolny od glutenu – podkreśla Piotr Urbanowicz. – Trzeba w związku z tym przestrzegać odpowiednich procedur. Np. dotyczących posiłków, jedzonych przez pracowników, którzy przecież nie muszą żywić się bezglutenowo. Ale przyniesione przez nich tradycyjne pieczywo może powodować zanieczyszczenia glutenem. Dlatego ich posiłki powinny być zamykane w pojemnikach, przechowywane w oddzielnej lodówce, zjadane w specjalnie do tego przeznaczonym pomieszczeniu.
Franczyzodawca wyjaśnia, że nie wymaga, by licencjobiorcy byli osobami na diecie bezglutenowej. Podkreśla jednak, że prościej jest prowadzić tego typu lokal, mając jakieś doświadczenia z taką problematyką – osobiste lub zawodowe.
Lokal na bistro-piekarnię powinien mieć wielkość 50-150 m2, znajdować się w centrum, w miejscu o dużym natężeniu ruchu, wskazane jest też np. sąsiedztwo biur – bo spora liczba zamówień realizowana jest w dostawie, np. na lunch czy śniadanie. Centrum kuchni stanowi piec konwekcyjny, w którym wypieka się chleb ale także np. przygotowuje warzywa na parze do sałatek. Przygotowując lokal należy liczyć się z kosztami rzędu 2 tys. zł za 1m2.
– Jeśli jest taka potrzeba, wskazujemy specjalistę, który przygotuje projekt technologiczny lokalu. Architekt przygotowuje też projekt wystroju wnętrza, spójny z wizerunkiem naszej marki – wylicza Piotr Urbanowicz. – Zapewniamy biorcy wizualizację zewnętrzną bistro, w postaci dwóch dużych podświetlanych reklam.
Ważnym elementem procesu przygotowania franczyzobiorcy do działania są szkolenia. Przebiegają kilkuetapowo.
– Najpierw franczyzobiorca poznaje cały model funkcjonowania bistro w naszym własnym lokalu. Później wraca na szkolenie produktowe. Na koniec nasz przedstawiciel jedzie na kilkudniowe szkolenie do nowego lokalu, przed jego otwarciem – wyjaśnia franczyzodawca Zdrowej Michy.
W większym mieście
Personel bistro (w małym lokalu wystarcza dwie osoby plus właściciel) musi być kompetentny i mieć wiedzę o składach posiłków, alergenach.
– Nasi goście to często osoby o zdiagnozowanych medycznie nietolerancjach czy alergiach, więc jest to bardzo ważne. Niektórzy chcą też zasięgnąć u nas rady – co mogą, a czego nie powinni jeść – dodaje Piotr Urbanowicz.
Każde nowe bistro musi uzyskać własny certyfikat „Menu bez glutenu”. Franczyzodawca pomaga licencjobiorcy przygotować się do audytu, który przeprowadza w lokalu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Do każdego bistro dostarcza też mieszankę mąk, na bazie której wypiekany jest chleb. Rekomenduje także dostawcę części produktów – np. bezglutenowego proszku do pieczenia, ziaren, bakalii. Natomiast warzywa i owoce powinny być świeże, kupowane lokalnie. Franczyzodawca podpowiada, w jaki sposób należy szukać odpowiednich dostawców, jakie wymogi powinni oni spełniać.
Koncept jest przeznaczony dla miast powyżej 100 tys. mieszkańców.
– Większe miasta to większa docelowa gruba klientów i szansa na lepszą rentowność – wyjaśnia Piotr Urbanowicz. – Wielu klientów szuka takiej oferty, jak nasza. Trzeba tylko dotrzeć do nich z informacją. Lokalny marketing to zadanie franczyzobiorcy. Ale my także udostępnimy informację o nowych bistro na naszej stronie internetowej, w mediach społecznościowych. Ogromny zasięg ma też informacja o bezglutenowym lokalu, pojawiająca się na stronie Stowarzyszenia, po uzyskaniu certyfikatu.
Wysokość opłaty za przystąpienie do konceptu zależy od wielkosci miasta. W tych największych – typu Warszawa, Kraków, Katowice, Łódź, Poznań, Szczecin, Trójmiasto, Wrocław wynosi 24,9 tys. zł. W mniejszych – 14,9 tys. zł. Stała opłata miesięczna to 7 proc. od obrotu netto. Franczyzodawca przewiduje, że lokal powinien osiągnąć próg rentowności w trzy miesiące.
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

