Pieniądze w dostawie
Stava chce otworzyć oddziały franczyzowe w największych polskich miastach. Ile trzeba zainwestować w firmę, oferującą usługi gastrokurierów?
Kurierów z logo Stava, dostarczających posiłki z restauracji i barów do klientów, można już spotkać w 12 polskich miastach: Opolu, Wrocławiu, Białymstoku, Legnicy, Bydgoszczy, Łodzi, Słupsku, Szczecinie, Rybniku, Siedlcach, Goszowie Wielkopolskim i Rzeszowie.
– Liczbę 12 oddziałów zamierzaliśmy osiągnąć do końca 2018 roku, tymczasem udało nam się to już w lipcu – podkreśla Grzegorz Aksamit, wiceprezes Stava. – Sądzę, że w tym roku przybędzie jeszcze 4-5 jednostek franczyzowych.
Generalnie franczyza Stavy jest przeznaczona dla miast, liczących powyżej 50 tys. mieszkańców. Z przygotowanego przez firmę raportu na temat rynku dowozów jedzenia wynika zresztą, że właśnie w takich miejscowościach (od 50 do 80 tys.) jest największy odsetek lokali gastronomicznych, realizujących zamówienia w dowozie.
– Do końca 2020 roku zamierzamy mieć oddziały we wszystkich miastach, liczących powyżej 50 tys. mieszkańców – zdradza Grzegorz Aksamit. – W przyszłym roku chcemy otwierać po dwie placówki franczyzowe miesięcznie.
Teraz licencjodawca postanowił mocniej skupić się na rozbudowie sieci w dużych miastach (choć nie zaniedbuje też tych mniejszych). Stava poszukuje franczyzobiorców m.in. w Krakowie, Poznaniu, aglomeracji śląskiej, w Trójmieście. A co z Warszawą?
– Stolica to trudny rynek – nie ukrywa Grzegorz Aksamit. – Po pierwsze ze względu na pracowników. Trudno ich znaleźć, a poza tym koszty wynagrodzeń są bardzo wysokie. Poza tym uliczne korki utrudniają świadczenie usług. Ale rozmawiamy z osobami, które chciałyby otworzyć nasz oddział w Warszawie i jeśli znajdziemy odpowiednich kandydatów, to tak się stanie. Podzieliliśmy stolicę na trzy strefy i właśnie tyle placówek Stavy może tu powstać.
W otwarcie oddziału franczyzowego – według szacunków licencjodawcy – trzeba na początku zainwestować ok. 50 tys. zł (w tym mieści się też opłata za przystąpienie do sieci). Na starcie potrzebne są 3-4 pojazdy (samochody lub ewentualnie skutery). Mogą być wzięte w leasing lub używane – ale w dobrym stanie technicznym.
– Obecnie testujemy też skutery elektryczne, w których widzimy duży potencjał – dodaje Grzegorz Aksamit. – Są droższe w zakupie, natomiast tańsze w eksploatacji.
Franczyzodawca podkreśla, że w miarę rozwoju oddziału trzeba inwestować we flotę i wyposażenie. Kapitał potrzebny na budowę firmy wynosi więc docelowo od 75 do 400 tys. zł, w zależności od wielkości miasta.
– W większości miast nie ma usług podobnych do naszych – podkreśla Grzegorz Aksamit. – Realizujemy wszystkie zamówienia, które wymagają od restauratora posiadania własnej floty - czyli ze stron internetowych restauracji, składane przez telefon czy za pośrednictwem portali takich jak pyszne.pl czy pizzaportal. Restauratorom pozwala to zaoszczędzić na kosztach zatrudniania własnych dostawców.
Stava nie tylko otwiera oddziały od zera. Może też przyłączyć do sieci już funkcjonujące firmy, świadczące podobne usługi – jak to się stało w Legnicy.
– Pomożemy im usprawnić i zoptymalizować działalność, udostępnimy nasz system , udzielimy wsparcia w rozbudowie bazy klientów – zachęca Grzegorz Aksamit.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

