Franczyza od znanego kucharza
Kurt Scheller opowiada o swoim przepisie na zyskowną sieć franczyzową restauracji pod marką Kurt Scheller Bistro.
Skąd wziął się pomysł na otwarcie Kurt Scheller Bistro?
To nie był przypadek. Podróżowałem po całym świecie. Mieszkałem w różnych miejscach, gdzie uczyłem się kuchni regionalnych. Przez ten czas zdobyłem wiele cennych doświadczeń. W 1991 roku. podjąłem decyzję o przyjeździe do Polski. Zakochałem się w Polsce. Miałem po drodze jeszcze kilka różnych światowych kulinarnych epizodów ale widocznie Polska jest mi pisana. I nie żałuję, że tu jestem. Moja przygoda z Kurt Scheller Bistro zaczęła się od poszukiwań miejsca, w którym czułbym się dobrze. Do tego namówił mnie mój przyjaciel. Chcieliśmy stworzyć miejsce otwarte na ludzi ceniących dobry smak i jakość. Zaczęliśmy od podróży po Polsce, w celu sprawdzenia ofert bistro. Chciałem sprawdzić smak i jakość. W Polsce na palcach jednej ręki można policzyć lokale z segmentu premium, które zdecydowały się na rozwój poprzez franczyzę. Dlaczego tak trudno stworzyć cieszący się powodzeniem system franczyzowy? Wśród sieci królują pizzerie, bez problemu znajdziemy restauracje z kuchnią arabską, coraz większą popularnością cieszą się też sushi bary czy bary szybkiej obsługi, ze świecą szukać można bistro z wysoką jakością.
Podczas powstawania koncepcji naszego bistro zrodziła się myśl, aby stworzyć kuchnię otwartą. Myślę, że ten pomysł był bardzo trafny, bo tego rodzaju bistro to nowość na kulinarnej mapie Polski, a ludzie mają chęć uczestniczenia w spektaklu, jaki się tworzy podczas przygotowywania potraw. Wiem, jak powinna wyglądać praca na każdym stanowisku i czego muszę wymagać od pracowników, dlatego nasz projekt opieramy na jednolitych standardach obsługi klienta. Fundamentalną ideą franczyzy Kurt Scheller Bistro jest utrzymanie obowiązujących standardów jakości, ale także stale dążymy do ich podwyższania. Ta idea według nas jest kluczowym aspektem prowadzenia przedsiębiorstwa. Franczyza Kurt Scheller Bistro działa właśnie według jasnych standardów, co jest olbrzymim atutem dla franczyzobiorców. Wymagam, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Wtedy ten system się po prostu sprawdza. Wszystko, zaczynając od receptury a kończąc na wystroju wnętrza jest głęboko przemyślane i dopracowane w każdym detalu. Przy tak dopracowanej koncepcji znacząco ograniczone jest ryzyko niepowodzenia prowadzonej działalności. Dobra franczyza oznacza bowiem prowadzenie biznesu pod znaną marką, w ramach sprawdzonego konceptu. Sprawdziłem to tworząc tą ideę.
W menu kluczową kwestią jest przestrzeganie receptur. Kucharze często modyfikują skład, smak i wygląd potraw przez co trudno jest mówić o obowiązującej w sieci standaryzacji. Wierzę, że każde danie można przyrządzić tak, aby było smaczne, dlatego chcę przekazać innym zdobyte przez lata doświadczenie. Chciałbym, aby moje poczucie smaku, moje receptury i koncepcja kuchni były dostępne w wielu miejscach w Polsce stąd też między innymi zrodziła się idea Kurt Scheller Bistro w postaci franczyzy.
Stworzyliśmy oryginalną i prostą aranżację, która jest do odwzorowania w każdym nowo otwieranym punkcie.
Aby sprawnie i efektywnie zarządzać Kurt Scheller Bistro potrzebne jest zarówno doświadczenie, jak i określone cechy charakteru i predyspozycje. Niestety tych ostatnich nie zagwarantuje nam nawet najlepszy system franczyzowy.
Co wyróżnia system franczyzowy Kurt Scheller Bistro?
Przystąpienie do sieci Kurt Scheller Bistro na zasadzie franczyzy nie wymaga posiadania dużego kapitału. Franczyzobiorca otrzymuje szereg szkoleń, które pozwalają w sprawdzony sposób osiągnąć sukces. Jako franczyzodawca wspieramy sprzedaż za pomocą akcji marketingowych promując rozpoznawalność marki. Pomagamy w alokacji asortymentu, prowadzimy systemy motywacyjne dla pracowników.
Kto może zostać waszym franczyzobiorcą?
Przede wszystkim sprawdzamy zaangażowanie do prowadzenia działalności pod naszą marką i zdolność finansową. Potencjalny franczyzobiorca powinien mieć doświadczenie gastronomiczne ale najważniejsze jest zaangażowanie w prowadzeniu działalności.
Ile franczyzowych bistro zamierzacie otworzyć w najbliższym czasie?
Zakładamy wzrost liczby bistro na terenie Polski. Wzbogacając naszą ofertę stajemy się coraz bardziej atrakcyjni na rynku franczyz. Na początku nie chcieliśmy rozpowszechniać informacji o tym, że oferujemy Kurt Scheller Bistro jako franczyzę, ponieważ zależało nam na tym, aby sprawdzić i dopracować każdy szczegół. To wszystko działo się na zasadzie poczty pantoflowej i ludzi, którzy po odwiedzeniu naszego wzorcowego lokalu i spróbowaniu naszego menu, doszli do wniosku, że to byłby dobry pomysł na biznes. Dziś ujawniamy się.
Rozmawiała Anna Smolińska
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


