Interes z PRL-em w tle
Żaneta Wieczorek przez pięć lat pracowała w rodzinnej restauracji. Zdobyte doświadczenie przekuła we własny sukces i już niedługo będzie właścicielką dwóch pizzerii Stopiątki.
– Restauracja, w której pracowałam należała do moich teściów. Na początku pomagałam w kuchni, ale z czasem zakres moich obowiązków mocno się poszerzył. Obsługiwałam klientów, rozliczałam kasę. Pełniłam funkcję menedżera lokalu. Dzięki temu dużo wiem o prowadzeniu restauracji. Co prawda pizzeria Stopiątka ma inny profil niż restauracja moich teściów, ale podstawy biznesu gastronomicznego są wszędzie bardzo podobne – mówi Żaneta Wieczorek, franczyzobiorczyni pizzerii Stopiątka w Rybniku. Szkolenie wdrażające Żanetę Wieczorek do prowadzenia Stopiątki obejmowało przede wszystkim wiedzę na temat standardów sieci, które wyróżniają ją na rynku. – Musiałam poznać kartę dań, sposób ich przygotowania. Ponadto sieć mocno identyfikuje się z okresem PRL, dlatego tak ważne są wszelkie elementy wyposażenia, które nawiązują do poprzedniej epoki – mówi Żaneta Wieczorek. Właśnie identyfikacja sieci z PRL-em i syreną 105, królową polskich szos tamtych czasów, zachęcił Żanetę Wieczorek do kontaktu z franczyzodawcą. – Uważam, że dzięki temu Stopiątka mocno wyróżnia się na tle konkurencji. Nie jest po prostu zwykłą pizzerią. Ma jasno określony wizerunek, który intryguje i przyciąga gości. Ja co prawda nie pamiętam czasów PRL-u. Wiem, że był to trudny okres, ale również pełen absurdu, który teraz z naszej współczesnej perspektywy wywołuje sentyment i uśmiech. Wielu moich klientów, żyło w tamtych czasach, byli wówczas młodymi ludźmi, a młodość niemal zawsze dobrze się wspomina. Dzięki temu Stopiątka wywołuje pozytywne skojarzenia i emocje – mówi Żaneta Wieczorek. Przyznaje, że nie porównywała oferty Stopiątki z innymi sieciowymi pizzeriami. O Stopiątce przeczytała w internecie i od razu postanowiła się skontaktować z jej przedstawicielami. – Umówiłam się na spotkanie z Marcinem Ciesielskim, właścicielem Stopiątki. Wyjaśnił mi wszystkie aspekty związane z inwestycją, przygotowaniem do biznesu, prowadzeniem działalności i warunkami współpracy franczyzowej. Szybko podjęłam decyzję o przystąpieniu do sieci. Stopiątka pomogła mi przygotować biznesplan, natomiast ja musiałam znaleźć odpowiedni lokal. Znam Rybnik i wiedziałam, w których miejscach sprawdzi się pizzeria – mówi Żaneta Wieczorek.
Franczyzobiorczyni szukała lokalu dwa miesiące. Jak przyznaje, nie było łatwo. Albo cena najmu była za wysoka, albo miejsce nieodpowiednie – rzadko uczęszczane lub bez parkingu.
– W końcu znalazłam lokal 100 metrów od rynku, naprzeciwko Urzędu Miasta, w samym centrum. Co prawda pizzeria mieści się na pierwszym piętrze, nie na parterze, ale okna są duże, wychodzą na rynek i zostały oznaczone logotypem Stopiątki – mówi Żaneta Wieczorek.
Lokal ma 160 m2. Na powierzchni 60 m2 mieści się kuchnia i zaplecze. Resztę miejsca, czyli 100 m2 zajmuje sala dla klientów.
Przygotowania do otwarcia pizzerii trwały dwa miesiące. Po roku działalności Żaneta Wieczorek planuje już otwarcie drugiej pizzerii, tym razem Stopiątki Express, która realizuje wyłącznie zamówienia na wynos. – Pizzeria od początku funkcjonuje bardzo dobrze. Oczywiście, nie zawsze jest różowo. Najwięcej trudności sprawia skompletowanie zespołu – przyznaje Żaneta Wieczorek. Franczyzobiorczyni zatrudnia osiem osób: pizzera, kasjerów, dostawców oraz osobę do pomocy. – Najtrudniej jest znaleźć stałego dostawcę. Muszę co jakiś czas szukać kogoś nowego, a to uciążliwe, bo wówczas sama dostarczam zamówienia – mówi Żaneta Wieczorek.
Jak przyznaje, sprzedaż z dostawą do klienta to ważny aspekt działalności pizzerii. Często dochód z niej przewyższa nawet sprzedaż w lokalu. – Nie znacznie, ale się zdarza – mówi Żaneta Wieczorek – Rybnik to miasto, gdzie zwyczaj spędzania czasu w restauracjach dopiero się rozwija. Ludzie spotykają się raczej w domach, dlatego sprzedaż z dostawą tak dobrze idzie.
W menu jej restauracji oprócz różnego rodzaju piz, są lasagne, desery, lody, sałatki oraz piwa. – Niedługo otwieram Stopiątkę Express, która będzie funkcjonować na osiedlu. Tam wystarczy lokal skoncentrowany na sprzedaży z dostawą do klienta. Pełnowymiarowa restauracja nie jest potrzebna. Osiedle to typowa sypialnia. Ludzie spędzają czas w domu, a gdy chcą wyjść, jadą do centrum Rybnika – mówi Żaneta Wieczorek.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

