Przez żołądek do biznesu
– To miała być myjnia samochodowa, ale mój wspólnik zjadł pizzę w Kaliszu i przybiegł do mnie z nowym pomysłem na biznes – mówi Marian Witczak, franczyzobiorca Tutti Santi.
Nim Marian Witczak został przedsiębiorcą, był etatowym przedstawicielem handlowym w branży spożywczej. Jak sam mówi, zdobył solidne podstawy do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Po kilku latach postanowił spróbować swoich sił w branży ubezpieczeniowej – został agentem jednego z towarzystw. Prowadził ten biznes przez kilka lat, jednak szukał czegoś nowego. Wraz ze wspólnikiem postanowili otworzyć myjnię bezdotykową pod własną marką. Gdyby pomysł się sprawdził, mieli otwierać kolejne. Wszystko było już przygotowane. Mieli biznesplan, teren pod myjnię, wiedzieli, jakie urządzenia chcą kupić itd.
– Już zaczynaliśmy wszystko załatwiać, ale mój wspólnik wyjechał do Kalisza. Od tego momentu nic już nie było takie samo – wspomina Marian Witczak. – Dzwoni do mnie i mówi, że wchodzimy w gastronomię, bo zjadł świetną pizzę w Kaliszu, poznał właściciela marki i to będzie lepszy biznes. Wariat – pomyślałem.
Od myjni do restauracji
Na początku Marian Witczak nie do końca poważnie traktował ten pomysł, obiecał jednak, że pojedzie do Kalisza i sprawdzi, czym tak zachwycił się jego wspólnik. Tak trafił do Tutti Santi i poznał Sergiusza Urbaniaka, który odpowiada za rozwój sieci.
– Uważam się za kulinarnego smakosza – mówi franczyzobiorca. – Jadałem różne specjały, ale takiej pizzy nigdy wcześniej nie kosztowałem. Nigdy też nie spotkałem restauracji, w której pracownicy z taką pasją i zaangażowaniem opowiadaliby o tym, co robią, jak przygotowują potrawy i co serwujeąswoim gościom.
Franczyzobiorca dodaje, że bał się zainwestować w gastronomię, bo to ryzykowna branża. Jednak koncept Tutti Santi uznał za wyjątkowy, a że rynek sprzyja branży gastronomicznej, postanowił zaufać franczyzodawcy. Według Mariana Witczaka, niezwykłość kuchni Tutti Santi wynika z bezkompromisowego podejścia do produktów i receptur przygotowanych osobiście przez zdobywcę tytułu Mistrza Włoch w robieniu pizzy klasycznej Valerio Valle. – To dzięki wyjątkowym recepturom oraz najlepszym włoskim produktom, m.in. mące „5 stagioni”, sosie pomidorowym z pomidorów pelati, mozzarelli di bufala, szynce prosciutto crudo, ta pizza jest doskonała – dodaje. – Początkowo obawiałem się kosztów importu produktów z Włoch, jednak franczyzobiorcy korzystają ze sprawdzonego łańcucha dostaw i wynegocjowanych przez centralę warunków – wyjaśnia przedsiębiorca. Sieć tworzy grupę zakupową, dzięki czemu firma może zamawiać produkty bezpośrednio u włoskich producentów po bardzo atrakcyjnych dla franczyzobiorców cenach.
Po wizycie w Kaliszu Marian Witczak zgodził się na pomysł wspólnika i rozpoczęli poszukiwania lokalu pod restaurację w Poznaniu. Nie było łatwo, ponieważ franczyzodawca wymaga, żeby lokal spełnił określone kryteria, które mają wpływ na jego atrakcyjność. W końcu udało się znaleźć odpowiedni. Rozpoczęły się przygotowania. Franczyzobiorca przyznaje, że centrala dostarczyła wszystkich potrzebnych materiałów i opracowała niezbędne projekty, a skierowany przez franczyzodawcę architekt czuwał nad przebiegiem prac. Otwarcie i szkolenia osobiście nadzorował Valerio Valle, który w tym celu przyleciał do Poznania i szkolił cały personel.
– Dostaliśmy ogromne wsparcie od franczyzodawcy, ale najwspanialsze były szkolenia, nigdy bym nie pomyślał, że do stworzenia dobrej pizzy, konieczna jest tak szeroka wiedza z zakresu chemii czy piekarnictwa – współpraca z mistrzem Włoch to była prawdziwa przygoda dla mnie i całego zespołu.
Marian Witczak przyznaje, że inwestycje w gastronomię nie należą do najtańszych. Według organizatora systemu inwestycja w Tutti Santi wynosi od 180 do 500 tys. zł, w zależności od wielkości i stanu lokalu. Koszty te zawierają opłatę wstępną, prace budowlane i wykończeniowe, projekty budowlane, całość wyposażenia, urządzenia, marketing, system informatyczny, zatowarowanie itd. W swoją restaurację poznańscy wspólnicy zainwestowali ok. 400 tys. zł. Nie musieli posiłkować się kredytem, ale wysiłek był ogromny. Wspólnicy wystartowali w maju 2015 roku.
– To był udany debiut – wspomina przedsiębiorca. – Mieliśmy krótką, ale skuteczną kampanię na otwarciu w radiu, kinach oraz mediach społecznościowych. A konferencję prasową prowadził Valerio Valle.
Ich biznes jest rentowny od pierwszego miesiąca. Wspólnicy zatrudniają 15 osób, w tym czterech pizzaiolo. Marian Witczak mówi, że ich restauracja odnotowuje wzrosty na poziomie kilkunastu, kilkudziesięciu tysięcy miesięcznie (rok do roku). Franczyzobiorca jest zadowolony z biznesu, dodaje też, że jego restauracja często wypełniona jest do ostatniego stolika, a w weekendy nawet tworzą się kolejki. Witczak chwali sobie również współpracę z centralą sieci. Zaznacza, że twórca konceptu jest doświadczonym franczyzodawcą i skutecznym koordynatorem. Franczyzobiorca Tutti Santi dodaje też, że zamiana myjni na restaurację Tutti Santi była dobrą decyzją.
– Przyszedł czas, żeby pomyśleć o rozwoju – mówi Marian Witczak. – Postanowiliśmy uruchomić drugą restaurację tej marki w Poznaniu. Jesteśmy na etapie poszukiwania lokalu.
Pierwsza restauracja pod szyldem Tutti Santi powstała w 2013 roku. Dziś jest ich sześć, z czego trzy franczyzowe. W I kwartale tego roku firma otwiera kolejne trzy restauracje, na które podpisane są już umowy franczyzowe i wybrane lokalizacje. Franczyzodawca zamierza otwierać 10 lokali rocznie.
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

