Przez żołądek do biznesu

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Nim Marian Witczak został przedsiębiorcą, był etatowym przedstawicielem handlowym w branży spożywczej. Jak sam mówi, zdobył solidne podstawy do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Po kilku latach postanowił spróbować swoich sił w branży ubezpieczeniowej – został agentem jednego z towarzystw. Prowadził ten biznes przez kilka lat, jednak szukał czegoś nowego. Wraz ze wspólnikiem postanowili otworzyć myjnię bezdotykową pod własną marką. Gdyby pomysł się sprawdził, mieli otwierać kolejne. Wszystko było już przygotowane. Mieli biznesplan, teren pod myjnię, wiedzieli, jakie urządzenia chcą kupić itd.
Już zaczynaliśmy wszystko załatwiać, ale mój wspólnik wyjechał do Kalisza. Od tego momentu nic już nie było takie samo – wspomina Marian Witczak. – Dzwoni do mnie i mówi, że wchodzimy w gastronomię, bo zjadł świetną pizzę w Kaliszu, poznał właściciela marki i to będzie lepszy biznes. Wariat – pomyślałem.

Od myjni do restauracji

Na początku Marian Witczak nie do końca poważnie traktował ten pomysł, obiecał jednak, że pojedzie do Kalisza i sprawdzi, czym tak zachwycił się jego wspólnik. Tak trafił do Tutti Santi i poznał Sergiusza Urbaniaka, który odpowiada za rozwój sieci.
Uważam się za kulinarnego smakosza – mówi franczyzobiorca. – Jadałem różne specjały, ale takiej pizzy nigdy wcześniej nie kosztowałem. Nigdy też nie spotkałem restauracji, w której pracownicy z taką pasją i zaangażowaniem opowiadaliby o tym, co robią, jak przygotowują potrawy i co serwujeąswoim gościom.

Franczyzobiorca dodaje, że bał się zainwestować w gastronomię, bo to ryzykowna branża. Jednak koncept Tutti Santi uznał za wyjątkowy, a że rynek sprzyja branży gastronomicznej, postanowił zaufać franczyzodawcy. Według Mariana Witczaka, niezwykłość kuchni Tutti Santi wynika z bezkompromisowego podejścia do produktów i receptur przygotowanych osobiście przez zdobywcę tytułu Mistrza Włoch w robieniu pizzy klasycznej Valerio Valle. – To dzięki wyjątkowym recepturom oraz najlepszym włoskim produktom, m.in. mące „5 stagioni”, sosie pomidorowym z pomidorów pelati, mozzarelli di bufala, szynce prosciutto crudo, ta pizza jest doskonała – dodaje. – Początkowo obawiałem się kosztów importu produktów z Włoch, jednak franczyzobiorcy korzystają ze sprawdzonego łańcucha dostaw i wynegocjowanych przez centralę warunków – wyjaśnia przedsiębiorca. Sieć tworzy grupę zakupową, dzięki czemu firma może zamawiać produkty bezpośrednio u włoskich producentów po bardzo atrakcyjnych dla franczyzobiorców cenach.

Po wizycie w Kaliszu Marian Witczak zgodził się na pomysł wspólnika i rozpoczęli poszukiwania lokalu pod restaurację w Poznaniu. Nie było łatwo, ponieważ franczyzodawca wymaga, żeby lokal spełnił określone kryteria, które mają wpływ na jego atrakcyjność. W końcu udało się znaleźć odpowiedni. Rozpoczęły się przygotowania. Franczyzobiorca przyznaje, że centrala dostarczyła wszystkich potrzebnych materiałów i opracowała niezbędne projekty, a skierowany przez franczyzodawcę architekt czuwał nad przebiegiem prac. Otwarcie i szkolenia osobiście nadzorował Valerio Valle, który w tym celu przyleciał do Poznania i szkolił cały personel.
Dostaliśmy ogromne wsparcie od franczyzodawcy, ale najwspanialsze były szkolenia, nigdy bym nie pomyślał, że do stworzenia dobrej pizzy, konieczna jest tak szeroka wiedza z zakresu chemii czy piekarnictwa – współpraca z mistrzem Włoch to była prawdziwa przygoda dla mnie i całego zespołu.

Marian Witczak przyznaje, że inwestycje w gastronomię nie należą do najtańszych. Według organizatora systemu inwestycja w Tutti Santi wynosi od 180 do 500 tys. zł, w zależności od wielkości i stanu lokalu. Koszty te zawierają opłatę wstępną, prace budowlane i wykończeniowe, projekty budowlane, całość wyposażenia, urządzenia, marketing, system informatyczny, zatowarowanie itd. W swoją restaurację poznańscy wspólnicy zainwestowali ok. 400 tys. zł. Nie musieli posiłkować się kredytem, ale wysiłek był ogromny. Wspólnicy wystartowali w maju 2015 roku.
To był udany debiut – wspomina przedsiębiorca. – Mieliśmy krótką, ale skuteczną kampanię na otwarciu w radiu, kinach oraz mediach społecznościowych. A konferencję prasową prowadził Valerio Valle.

Ich biznes jest rentowny od pierwszego miesiąca. Wspólnicy zatrudniają 15 osób, w tym czterech pizzaiolo. Marian Witczak mówi, że ich restauracja odnotowuje wzrosty na poziomie kilkunastu, kilkudziesięciu tysięcy miesięcznie (rok do roku). Franczyzobiorca jest zadowolony z biznesu, dodaje też, że jego restauracja często wypełniona jest do ostatniego stolika, a w weekendy nawet tworzą się kolejki. Witczak chwali sobie również współpracę z centralą sieci. Zaznacza, że twórca konceptu jest doświadczonym franczyzodawcą i skutecznym koordynatorem. Franczyzobiorca Tutti Santi dodaje też, że zamiana myjni na restaurację Tutti Santi była dobrą decyzją.
Przyszedł czas, żeby pomyśleć o rozwoju – mówi Marian Witczak. – Postanowiliśmy uruchomić drugą restaurację tej marki w Poznaniu. Jesteśmy na etapie poszukiwania lokalu.

Pierwsza restauracja pod szyldem Tutti Santi powstała w 2013 roku. Dziś jest ich sześć, z czego trzy franczyzowe. W I kwartale tego roku firma otwiera kolejne trzy restauracje, na które podpisane są już umowy franczyzowe i wybrane lokalizacje. Franczyzodawca zamierza otwierać 10 lokali rocznie.

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
Tokyo Chessecake Bakery

Tokyo Chessecake Bakery

Cukiernie

Price icon 450 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł